ΚΟΣΜΟΣ

Ο εκδότης των ΝΥ Times για τις νέες επιθέσεις του προέδρου

o-ekdotis-ton-ny-times-gia-tis-nees-epitheseis-toy-proedroy-2323202

Ο εκδότης των New York Times Αρθουρ Σούλτσμπεργκερ απάντησε στην κλιμακούμενη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της εφημερίδας με μια έντονη επιστολή που δημοσίευσε την Τετάρτη στη Wall Street Journal, στην οποία ανέφερε πως η εκστρατεία του Τραμπ κατά των δημοσιογράφων «πρέπει να ανησυχεί κάθε Αμερικανό πατριώτη».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Tραμπ εξαπέλυσε νέο κύμα επιθέσεων κατά των ΝΥ Times –τους οποίους προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» και «εχθρό του λαού»– ασκώντας έντονη κριτική στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ρωσίας και κατηγορώντας την πως διεξάγει «μια εικονική πράξη προδοσίας». Στο κείμενο που δημοσίευσε στη Wall Street Journal, ένα έντυπο που στο παρελθόν έχει στηρίξει τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Σούλτσμπεργκερ ισχυρίζεται πως «αυτή η νέα επίθεση διαπερνά μια επικίνδυνη γραμμή στην εκστρατεία του προέδρου εναντίον ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου».

«Οι επιθέσεις του προέδρου Τραμπ εναντίον της εφημερίδας μας είναι μόλις ένα μέρος της ευρύτερης ομοβροντίας του απέναντι στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης», αναφέρει στην επιστολή του ο εκδότης των New York Times. «Ξεκίνησε παραποιώντας την επιχείρησή μας, προχώρησε πλήττοντας την ακεραιότητά μας και κατέληξε να δαιμονοποιεί τους δημοσιογράφους μας με μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί από γενιές δημαγωγών και τυράννων. Τώρα ο πρόεδρος έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του στον υπερθετικό βαθμό, κατηγορώντας τους Times για ένα έγκλημα τόσο σοβαρό που τιμωρείται με θάνατο», συμπληρώνει. Ο Σούλτσμπεργκερ πρόσθεσε πως ελάχιστοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί ασχολήθηκαν με τις νέες κατηγορίες του προέδρου, σημειώνοντας πως «αυτό αποτελεί ένδειξη του πόσο συνηθισμένοι είμαστε πλέον σε τέτοιες ρητορικές απερισκεψίες».