Νέα ζωή για το ιστορικό εστιατόριο «Λαπερούς»

Νέα ζωή για το ιστορικό εστιατόριο «Λαπερούς»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις πόρτες του άνοιξε ξανά, ύστερα από μεγάλη ανακαίνιση, το εμβληματικό εστιατόριο «Λαπερούς» της γαλλικής πρωτεύουσας, στην όχθη του Σηκουάνα. Το εστιατόριο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1766 με βασικό πελάτη τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ και ιδιοκτήτη τον κ. Λεφέβρ, απέκτησε τη σημερινή του φήμη μετά την εξαγορά του, στα μέσα του 19ου αιώνα, από τον Ζιλ Λαπερούς.

Υπό την αιγίδα του Λαπερούς το εστιατόριο μεταμορφώθηκε σε στέκι της παρισινής διανόησης, προσελκύοντας λογοτέχνες όπως η Γεωργία Σάνδη, ο Εμίλ Ζολά, ο Γουσταύος Φλομπέρ, ο Βίκτωρ Ουγκώ. Το εστιατόριο με τη φημισμένη κουζίνα είχε για πελάτες του τον Ζαν Κοκτό, τον συνθέτη Οφενμπαχ, τον μετέπειτα πρόεδρο Κλεμανσό, τον Μπαλζάκ, τον γλύπτη Ροντέν, την ηθοποιό Σάρα Μπερνάρ και τους ποιητές Μποντλέρ και Απολινέρ. Από τα τραπέζια του δεν έλειπαν και τα πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ντε Γκωλ, ο Πομπιντού, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ο Μιτεράν και ο Σιράκ, ενώ ακόμη και ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο παρήγγειλε γεύμα στο «Λαπερούς» κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Παρίσι το 1971.

Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ο Αλμπέρ Καμύ περνούσαν κάθε μέρα, μετά το γεύμα, από το εργαστήριο του Πάμπλο Πικάσο στο γειτονικό 7 του Κε ντε Γκραν Ογκιστέν, όπου ο Ισπανός ζωγράφος δημιούργησε την «Γκερνίκα».

Νέα ζωή για το ιστορικό εστιατόριο «Λαπερούς»-1

Το Λαπερούς άρχισε να παρακμάζει από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, με τον οδηγό Μισελέν να αφαιρεί ένα από τα τρία αστέρια του το 1969.

Η ριζική ανακαίνιση έχει ως στόχο να επαναφέρει την αίγλη της Μπελ Επόκ στο ιστορικό εστιατόριο, σεβόμενη ωστόσο τις καταβολές και τη βαρυφορτωμένη ιστορία του.

«Το “Λαπερούς” είναι ένα αληθινό παρατηρητήριο της παρισινής ζωής. Ολα μπορεί να συμβούν εδώ. Το εστιατόριο είδε από κοντά τη Γαλλική Επανάσταση, την Κομμούνα του Παρισιού, την πλημμύρα του 1910 και την εξέγερση του Μάη του ’68. Μπορείς να γράψεις όλη την ιστορία της πόλης χωρίς να βγεις από την πόρτα του», λέει ο νέος ιδιοκτήτης του, ο 42χρονος Μπενζαμέν Πατού, που συνεργάζεται με τον Αντουάν Αρνό, γιο του πλουσιότερου ανθρώπου της Γαλλίας, Μπερνάρ Αρνό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή