Στην Ισλανδία δύο φάλαινες από την Κίνα

Στην Ισλανδία δύο φάλαινες από την Κίνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ. Θερμή υποδοχή στο νέο τους σπίτι στην Ισλανδία εξασφάλισαν δύο φάλαινες μπελούγκα που ζούσαν σε ενυδρείο της Κίνας. Τα δύο κατάλευκα θαλάσσια κήτη θα βοηθήσουν στην αναπαραγωγή και στη «στελέχωση» καταφυγίου για θαλάσσια θηλαστικά που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά τους. Μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν αεροσκάφος από τη Σαγκάη που μετέφερε τις φάλαινες Μικρή Γκρι και Μικρή Λευκή –λόγω του χρώματός τους–προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ.

«Οι φάλαινες τα πήγαν καλά στην πτήση και βρίσκονται σε άριστη κατάσταση», είπε ο υπεύθυνος της αποστολής για τα δύο θηλυκά ηλικίας 12 ετών. Οι φάλαινες μπελούγκα ζουν 35 με 50 χρόνια, ενώ θα γίνουν τα πρώτα θηλαστικά του καταφυγίου στη νότια ακτή της Ισλανδίας. Το νέο τους θαλάσσιο σπίτι έχει εμβαδόν 32.000 τ.μ. και βρίσκεται στον κολπίσκο Κλέτσβικ, προσιτό σε επισκέπτες με τουριστικά σκάφη παρατήρησης φαλαινών.

Υστερα από πτήση 11 ωρών, οι δύο φάλαινες φορτώθηκαν σε φορτηγά και μετεπιβιβάστηκαν σε πλοιάριο για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού τους, που τις έφερε στο αρχιπέλαγος των νήσων Ουέστμαν, λίγα μίλια από τις ακτές της Ισλανδίας. Εκεί, οι δύο μπελούγκα θα παραμείνουν για 40 ημέρες σε ειδικά σχεδιασμένη κλειστή πισίνα, ενώ το προσωπικό του καταφυγίου θα αυξάνει σταδιακά την τροφή τους, έτσι ώστε να αναπτύξουν τον αναγκαίο όγκο λίπους για τα κρύα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Οι φάλαινες ζυγίζουν προς στιγμήν 900 κιλά και δείχνουν να προτιμούν τη ρέγγα, που τους χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού.

Τα δύο θηλαστικά πιάστηκαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα και πωλήθηκαν σε ενυδρείο της Σαγκάης πριν από δέκα χρόνια. Οι φάλαινες μπελούγκα ενδημούν στον Αρκτικό ωκεανό, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις εκτιμούν ότι 135.000 ενήλικα μπελούγκα ζουν στα παγωμένα νερά. Η Ρωσία έχει αναπτύξει προσοδοφόρο αγορά ζωντανών φαλαινών, με τις μπελούγκα να κοστίζουν γύρω στις 150.000 δολάρια. Η απελευθέρωση της Μικρής Γκρι και της Μικρής Λευκής έγινε χάρη στις προσπάθειες διεθνούς κινήματος κατά της αιχμαλωσίας φαλαινών και δελφινιών.

Επικρίσεις για τη νέα «φυλακή» των δύο μπελούγκα εκφράζουν, όμως, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Γιατί να φέρει κανείς δύο φάλαινες που δεν ενδημούν στα ισλανδικά νερά και να τις φυλακίσει εκεί;», αναρωτιέται η Μαριάνε-Χελένε Ράσμουσεν, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, αμφισβητώντας την αξία της επιχείρησης «μεταστέγασης» των μπελούγκα, που δεν έχουν μάθει να ζουν στη θάλασσα χωρίς τη βοήθεια του ανθρώπου. Το 1998 η θηλυκή όρκα Κέικο, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ελευθερώστε τον Γουίλι», μεταφέρθηκε στον όρμο Κλέτσβικ, όπου προετοιμάστηκε για την απελευθέρωσή της, πέθανε όμως από πνευμονία έναν χρόνο αργότερα. Η Κέικο δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από την ανθρώπινη εξάρτησή της: προσέγγιζε πλοιάρια και επιζητούσε ανθρώπινες δραστηριότητες, ενώ απέφευγε τις άλλες όρκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή