ΚΟΣΜΟΣ

Ηξεις αφήξεις από Τραμπ για επίθεση στο Ιράν

Ηξεις αφήξεις από Τραμπ για επίθεση στο Ιράν

Παρά την (προσωρινή;) ακύρωση των σχεδίων για απαντητικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν μετά την κατάρριψη μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τα αντιφατικά μηνύματα που στέλνει η Ουάσιγκτον συντηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας.

Οπως ανέφεραν ρεπορτάζ του αμερικανικού Τύπου, ο πρόεδρος Τραμπ είχε διατάξει το βράδυ της Πέμπτης επιλεκτικά πλήγματα εναντίον βάσεων ραντάρ και συστοιχιών πυραύλων του Ιράν. Η επίθεση επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων και τα αμερικανικά βομβαρδιστικά είχαν ήδη ξεκινήσει, όταν ο Τραμπ ακύρωσε τη διαταγή του.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter. «Δέκα λεπτά πριν από την επίθεση, την ακύρωσα, γιατί θα ήταν δυσανάλογη με την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου», έγραψε ο Τραμπ, επικαλούμενος αξιωματούχους που εκτιμούσαν πως θα σκοτώνονταν περίπου 150 άνθρωποι.

Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στείλει αλληλοσυγκρουόμενα μηνύματα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησής του. Το πρώτο σχόλιό του για την κατάρριψη του αμερικανικού αεροσκάφους ήταν ότι «το Ιράν διέπραξε μέγα σφάλμα». Αργότερα υποβάθμισε τη σημασία του συμβάντος, εκτιμώντας ενώπιον δημοσιογράφων ότι η απόφαση ελήφθη όχι από την ιρανική κυβέρνηση, αλλά από κάποιον «ανεξέλεγκτο και ανόητο αξιωματικό».

Ιρανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters αποκάλυψαν ότι ο Τραμπ τους μετέφερε μέσω του Ομάν την προειδοποίηση ότι θα εξαπολύσει στρατιωτικά πλήγματα κατά της χώρας του εάν η ιρανική ηγεσία δεν έρθει σε απευθείας διάλογο μαζί του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Καταστήσαμε σαφές ότι ο ανώτατος ηγέτης (Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ) είναι εναντίον παρόμοιων συνομιλιών, αλλά δεσμευθήκαμε ότι θα του μεταφέρουμε το μήνυμα, ώστε να λάβει τις αποφάσεις του», δήλωσε ένας από αυτούς.

«Ατσάλινα νεύρα»

Ενδειξη αποκλιμάκωσης υπήρξε και η χθεσινή δήλωση του Μπράιαν Χουκ, απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν, ο οποίος τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να μειωθεί η ένταση» με την Τεχεράνη. Από την πλευρά τους, οι Φρουροί της Επανάστασης παρουσίασαν θραύσματα που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, προέρχονται από το καταρριφθέν αεροσκάφος και εντοπίστηκαν εντός των ιρανικών χωρικών υδάτων – κάτι που διαψεύδουν οι ΗΠΑ.

Την απόφαση του Τραμπ να μην εξαπολύσει προς το παρόν επίθεση εναντίον του Ιράν χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Εχω μόνο μία ισχυρή συμβουλή: ατσάλινα νεύρα».