ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μάικ Πομπέο πάει στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ για συνομιλίες

Ο Μάικ Πομπέο πάει στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ για συνομιλίες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες ότι μεταβαίνει στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να συζητήσει για την κρίση με το Ιράν, καθώς ο πυρετός της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη δεν παύει να ανεβαίνει.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τηρούμε όλοι την ίδια γραμμή και τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό» έναντι του Ιράν, είπε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι θα κάνει επισκέψεις στις δύο χώρες, «μεγάλους συμμάχους» της χώρας του απέναντι «την πρόκληση που αντιπροσωπεύει το Ιράν» καθ' οδόν προς την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο Τρίτη.

Η διμερής ένταση κορυφώθηκε την Πέμπτη, όταν το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καταγγέλλοντας ότι είχε παραβιάσει τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Οι ΗΠΑ αντέτειναν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως ακύρωσε in extremis πλήγματα αντιποίνων εναντίον ιρανικών θέσεων, που προβλεπόταν να εξαπολυθούν την Παρασκευή.

Πριν αναχωρήσει ο Πομπέο χαρακτήρισε εξάλλου «παιδαριώδη» έναν χάρτη που παρουσιάστηκε από την Τεχεράνη και δείχνει την παραβίαση του ιρανικού εναέριου χώρου από αμερικανικό κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Μάιο.

«Έχετε δει τον παιδαριώδη χάρτη τον οποίο επέδειξε ο ΥΠΕΞ (του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ) Ζαρίφ και ο οποίος έρχεται σε διαμετρική αντίθεση (…) με τον επαγγελματισμό των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων και υπηρεσιών πληροφοριών», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τον οποίο όσα είπε ο ιρανός ομόλογός του είναι «αναξιόπιστα» και «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος «βρισκόταν σε διεθνή εναέριο χώρο».

Ακόμη, ο Πομπέο επανέλαβε την προσφορά του προέδρου Τραμπ στο Ιράν για διάλογο. «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε χωρίς να θέτουμε προϋποθέσεις. Ξέρουν πού να μας βρουν», πέταξε. «Και πιστεύω ότι όταν είναι έτοιμοι να μας μιλήσουν στ' αλήθεια, θα μπορέσουμε να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Αδημονώ να έρθει αυτή η μέρα».

Στο μεταξύ χθες Κυριακή, ο ναύαρχος ε.α. Μάικ Μάλεν, άλλοτε αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, προειδοποίησε ότι η ένταση με το Ιράν ίσως «γίνει ανεξέλεγκτη».

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ο πρόεδρος οδεύει να εξαντλήσει τα περιθώρια ελιγμών του, ότι δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές (…) και τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα», δήλωσε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που χρειαζόμαστε είναι ένας πόλεμος με το Ιράν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ