ΚΟΣΜΟΣ

Ο αραβικός κόσμος απορρίπτει την «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό

Ο αραβικός κόσμος απορρίπτει την «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό

Καταδικασμένο να αποτύχει πριν καν ξεκινήσει φαίνεται να είναι προς το παρόν το σχεδιο που εκπόνησε ο γαμπρός του αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, για το Μεσανατολικό και το οποίο ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «Συμφωνία του Αιώνα».  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στην δημοσιότητα το οικονομικό μέρος του ειρηνευτικού τους σχεδίου, το οποίο στηρίζεται στη προσέλκυση διεθνών επενδύσεων για τους Παλαιστίνιους για την βελτίωση των υποδομών και της διακυβέρνησης στην Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε να γίνει σαφές ότι η οικονομική πτυχή του μελλοντικού σχεδίου που υποτίθεται θα επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη προβλέπει την συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους και τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε μια δεκαετία.

Όμως, αμερικανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι το «ειρηνευτικό σχέδιο» του Τζάρεντ Κούσνερ μπορεί να μη αναφέρεται σε δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ολόκληρη η πρώτη φάση του σχεδίου Κούσνερ θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της οικονομικής συνόδου κορυφής του Μπαχρέιν στις 24 και 25 Ιουνίου, που θα έχει τίτλο  Peace for Prosperity (Ειρήνη για την Ευημερία).

Σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, το πολιτικό μέρος του σχεδίου της Ουάσινγκτον μπορεί να αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο.

«Όχι» από τον Αμπάς – Στήριξη των Παλαιστινίων από τη Σαουδική Αραβία

Το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ που βασίζεται στην οικονομία απορρίπτεται από το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, κυρίως εξαιτίας έλλειψης ενός σαφούς περιγράμματος για πολιτική λύση.

Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το οικονομικό μέρος του αμερικανικού σχεδίου λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον οφείλει πρώτα να θέσει τέλος στην υπεξαίρεση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή μποϊκοτάρει την διάσκεψη στο Μπαχρέιν και απαντά ότι η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία υποστηρίζει πλήρως το Ισραήλ, επιδιώκει να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους και να τους στερήσει τη δημιουργία του  ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Οι Παλαιστίνιοι ασφαλώς έχουν ανάγκη οικονομική στήριξη, αλλά πάνω απ' όλα «χρειάζεται πολιτική λύση», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Λένε ότι πρόκειται για τη συμφωνία του αιώνα. Εμείς λέμε τέλειωσε η συμφωνία του αιώνα. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε».

Από την πλευρά του, ο σαουδάραβας αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Αντέλ Ζουμπέιρ, δήλωσε σχολιάζοντας τις αμερικανικές προτάσεις που αποτελούν το οικονομικό μέρος του «ειρηνευτικού σχεδίου» των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, ότι η βελτίωση της κατάστασης των Παλαιστινίων πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η πολιτική διαδικασία στην επίλυση της διένεξης ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι «εξαιρετικά σημαντική».

«Πιστεύω πως οτιδήποτε βελτιώνει την κατάσταση των Παλαιστίνιων είναι κάτι που πρέπει να είναι ευπρόσδεκτο. Αλλά εκτός αυτού, η πολιτική διαδικασία είναι εξαιρετικά σημαντική», δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Η τελική απόφαση γι΄αυτό ανήκει στους Παλαιστίνιους, διότι είναι δική τους υπόθεση και άρα πιστεύω πως ό,τι δεχθούν οι Παλαιστίνιοι, θα το δεχθούν όλοι».

Ο σαουδάραβας υπουργός δήλωσε ότι το Ριαντ εξακολουθεί να υποστηρίζει μία πολιτική διαδικασία που θα βασίζεται στην αρχή της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εντός των συνόρων του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Νετανιάχου: Θα εξετάσουμε το σχέδιο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα εξετάσει «με τρόπο δίκαιο και ανοικτό» το μελλοντικό αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το σχέδιο πριν καν ενημερωθούν για το περιεχόμενό του», πρόσθεσε, λίγες ημέρες πριν από μια σύνοδο που οργανώνεται στο Μπαχρέιν — οι Παλαιστίνιοι θα την μποϊκοτάρουν — η οποία είναι αφιερωμένη στην οικονομική πτυχή του σχεδίου. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.

Ο δεξιός πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην κοιλάδα του Ιορδάνη μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζον Μπόλτον.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Ισραήλ να προσαρτήσει την κοιλάδα του Ιορδάνη, η οποία χωρίζει το Ισραήλ από την Ιορδανία και συμπεριλαμβάνει τμήματα της Δυτικής Όχθης, κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Νετανιάχου τόνισε: «σε όσους διατείνονται ότι για να υπάρξει ειρήνη το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει την κοιλάδα του Ιορδάνη, απαντώ: αυτό δεν θα φέρει ειρήνη, αυτό θα φέρει τον πόλεμο και τον τρόμο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters