ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πλάνη ο «σύντομος πόλεμος» του Τραμπ – ΗΠΑ: Δεν θα δεχθούμε άλλα περιστατικά

Ιράν: Πλάνη ο «σύντομος πόλεμος» του Τραμπ – ΗΠΑ: Δεν θα δεχθούμε άλλα περιστατικά

Την Τετάρτη ο Τραμπ διευκρίνισε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στην περίπτωση που αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. «Απλώς λέω ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα κρατήσει πολύ», είπε ενώ απείλησε ότι θα αφανίσει τμήματα του Ιράν αν «οτιδήποτε αμερικανικό» δεχτεί επίθεση.

Σήμερα, η Τεχεράνη – δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν,  χαρακτήρισε «πλάνη» την άποψη του Τραμπ ότι ένας πόλεμος με το Ιράν θα ήταν «σύντομος», ενώ προειδοποίησε ότι η απειλή που εξαπέλυσε περί «αφανισμού» ισοδυναμεί με απειλή γενοκτονίας.

Η ιδέα ενός «σύντομου πολέμου» με το Ιράν αποτελεί πλάνη, έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter και συνέχισε: «Αφανισμός = Γενοκτονία = Έγκλημα πολέμου». 

Εν τω μεταξύ, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε σήμερα στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το Ιράν αλλά και δεν μπορεί να ανεχθεί άλλα περιστατικά, σύμφωνα με διπλωμάτες της συμμαχίας που ήταν παρόντες.

Πέντε χώρες του ΝΑΤΟ που έλαβαν τον λόγο μετά τον Έσπερ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον απέτρεψαν από μία κλιμάκωση. 

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είπε στον Έσπερ να μην εμπλέξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή στον Κόλπο. Μαζί με τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους, η Γαλλία απηύθυνε επίσης έκκληση για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.

Η Τουρκία είπε στον Έσπερ ότι ο «διάλογος είναι καλύτερος από τις κυρώσεις» με το Ιράν, και άλλοι υπουργοί Άμυνας, περιλαμβανομένου εκείνου της Γερμανίας, είπαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου: «Ένα σημαντικό μήνυμα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με τέτοια σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο. Είπαν πράγματι πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις».

Η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν εδώ και 40 χρόνια έχει κορυφωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο και ιδίως μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 20 Ιουνίου από την Τεχεράνη.

Ο Έσπερ δεν παρουσίασε οποιαδήποτε νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη σύνοδο. Ωστόσο χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν τώρα από κοινού πληροφορίες από υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανό οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια να πραγματοποιήθηκαν από το Ιράν ή από παραστρατιωτικούς που συνδέονται με την Τεχεράνη, είπαν διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ