Πλοίο με μετανάστες «σπάει» την απαγόρευση Σαλβίνι και ετοιμάζεται να δέσει στη Λαμπεντούζα (βίντεο)

Πλοίο με μετανάστες «σπάει» την απαγόρευση Σαλβίνι και ετοιμάζεται να δέσει στη Λαμπεντούζα (βίντεο)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται το… θρίλερ με το Sea Watch 3 –  το  πλοίο της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, που μεταφέρει 42 μετανάστες και βρίσκεται απέναντι από τη Λαμπεντούζα εδώ και τρεις ημέρες – και της ιταλικής κυβέρνησης που απειλεί  με πρόστιμο από 10 έως 50.000 ευρώ το πλήρωμα σε περίπτωση που παραβιάσουν την  απαγόρευση κατάπλου πλοίων ΜΚΟ σε ιταλικά λιμάνια.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προβάλλει έντονη αντίδραση στην αποβίβαση των μεταναστών, εκτός κι αν μεταφερθούν αμέσως στην Ολλανδία, τη σημαία της οποίας φέρει το σκάφος, ή στη Γερμανία.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με την απελπισία ανθρώπων που έχουν ανάγκη», δήλωσε  η Sea-Watch, ζητώντας να βρεθεί μια λύση για τους 42 μετανάστες που είναι αποκλεισμένοι πάνω στο σκάφος εδώ και 15 ημέρες.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ο καπετάνιος αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το νησί Λαμπεντούζα επειδή η κατάσταση πάνω στο πλοίο είναι «τώρα πιο απεγνωσμένη από ποτέ» και πως επιτρέπεται να εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα με βάση το ναυτικό δίκαιο έκτακτης ανάγκης.

Έντεκα μετανάστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από το σκάφος από την ιταλική ακτοφυλακή για λόγους υγείας.

Την ίδια ώρα, το Ιταλικό Αντιφασιστικό Δίκτυο κατόρθωσε να συγκεντρώσει 220.000 ευρώ για τα πρόστιμα που περιμένουν το Sea Watch 3 όταν καταπλεύσει στη Λαμπεντούζα – ποσό που υπερβαίνει το κόστος των προστίμων, εξαιρουμένων των κινδύνων να κατασχεθεί το σκάφος μόλις φθάσει στη Λαμπεντούζα και να διωχθεί η κυβερνήτης του Καρόλα Ράκετε, αλλά και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ποινή έως και κάθειρξη 15 ετών.

Η μέση δωρεά των Ιταλών που ανταποκρίθηκαν ήταν 17 ευρώ. Ποσό, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της οργάνωσης Sea Watch, αντιστοιχεί στην τροφή και νερό για τρία άτομα, ή γάλα και τροφή για δύο παιδιά, ή στο κόστος ενός σωσιβίου και 20 κουβέρτες υποθερμίας. 

Πλοίο με μετανάστες «σπάει» την απαγόρευση Σαλβίνι και ετοιμάζεται να δέσει στη Λαμπεντούζα (βίντεο)-1

Η αλληλεγγύη των ανθρώπων που έσπευσαν να εκδηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην αποστολή του Sea Watch3 μέσα από την ιστοσελίδα #iostoconcarola, κατόρθωσε να σκεπάσει τις ιερεμιάδες του Σαλβίνι και τον παροξυσμό της ηγέτιδας του ακροδεξιού κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" Τζόρτζια Μελόνι, που ζητούσε τον άμεσο επαναπατρισμό των μεταναστών και τη βύθιση κατόπιν του σκάφους, ώστε να μην ξανασαλπάρει ποτέ. Όπως τόνισε ένα στέλεχος του Δικτύου: "Η ελπίδα των 220.000 ευρώ νίκησε το μίσος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή