ΚΟΣΜΟΣ

Σύγχρονη μάστιγα με δεκάδες θύματα οι φωτογραφίες σέλφι

Σύγχρονη μάστιγα με δεκάδες θύματα οι φωτογραφίες σέλφι

Οπως αποδεικνύεται, οι φωτογραφίες σέλφι αποτελούν σύγχρονη μάστιγα με πολλά θύματα, καθώς έχουν προκαλέσει πέντε φορές περισσότερους θανάτους σε σύγκριση με τις επιθέσεις καρχαριών. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συστηματικά κάθε χρόνο, καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία των έξυπνων κινητών και τα selfie-sticks αυξάνουν την εμβέλεια για τη λήψη σέλφι, εκθέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον χρήστη του κινητού, που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία.

Από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας σέλφι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όταν, κατά την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν μόλις 50 θάνατοι από καρχαρίες.

Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες σέλφι, οι νεαροί άνδρες, ως πιο ριψοκίνδυνοι ίσως, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων εξαιτίας αυτοφωτογράφησης – από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς.

Το ρεκόρ έχει η Ινδία

Η Ινδία, με πληθυσμό μεγαλύτερο του 1,3 δισ. και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα εν χρήσει, κατέχει ρεκόρ θανάτων από σέλφι, με 159 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και αποδεικνύει τη μανία που έχουν οι νεαροί Ινδοί με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Ενδεικτικά, στην Ινδία σκοτώθηκε μια ομάδα νεαρών όταν παρασύρθηκε από τρένο, ενώ κάποιοι άλλοι πνίγηκαν όταν βυθίστηκε η βάρκα τους, την ώρα που αυτοφωτογραφίζονταν. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε οι Αρχές έχουν καθορίσει κάποιες ζώνες όπου απαγορεύονται οι σέλφι – 16 από αυτές στην πόλη Μουμπάι. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ρωσία, με 16 θανάτους από σέλφι, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 14 και το Πακιστάν. Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η ρωσική αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για «ακίνδυνες σέλφι». Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια άψογη φωτογραφία τους.

Επίσης αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραντ Κάνιον. Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες «να σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες σέλφι», αφότου ένας Καναδός επέζησε κατά θαυματουργό τρόπο πέφτοντας από ύψος 75 μ. στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.

Τον Ιανουάριο, η Τζίτζι Γου, διασημότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Ταϊβάν –γνωστή και ως «η πεζοπόρος με το μπικίνι», επειδή τραβούσε σέλφι σε βουνοκορφές φορώντας το μπικίνι της– έχασε τη ζωή της πέφτοντας σε χαράδρα. Ηταν 36 ετών. Στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς στην Πολωνία, το οποίο έχει μετατραπεί σε μουσείο, κάθε χρόνο συγκεντρώνονται 2,1 εκατ. επισκέπτες και οι φύλακές του δεν διστάζουν να εγκαλούν όσους βγάζουν σέλφι, που θεωρούνται ασεβείς.