Πυροσβεστική παρέμβαση από Μακρόν

Πυροσβεστική παρέμβαση από Μακρόν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρά μηνύματα τόσο προς την Ουάσιγκτον όσο και προς την Τεχεράνη στέλνει ο Εμανουέλ Μακρόν, εντείνοντας τις προσπάθειές του για εκτόνωση των επικίνδυνων εντάσεων στον Κόλπο και τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου διεξάγεται η διήμερη σύνοδος κορυφής των χωρών που αντιπροσωπεύουν τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20). «Θέλω να πείσω τον Τραμπ ότι είναι προς το συμφέρον του να ξανανοίξει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης (με τους Ιρανούς) και να αποσύρει ορισμένες κυρώσεις, ώστε να δώσει μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από την Ιαπωνία. «Το δεύτερο –και θα συζητήσω γι’ αυτό με τον πρόεδρο Τραμπ αύριο (σήμερα)– είναι να κάνουμε το παν για να αποφύγουμε τη στρατιωτική σύγκρουση», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Μακρόν κάλεσε την ιρανική ηγεσία να μην υλοποιήσει τις απειλές της περί υπέρβασης των ορίων που θέτει η συμφωνία του 2015 ως προς την ποσότητα και την περιεκτικότητα του εμπλουτισμένου ουρανίου. «Είχα συνομιλία προ ημερών με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπου τόνισα ότι οποιαδήποτε έξοδος από τη συμφωνία θα ήταν σφάλμα», δήλωσε ο Γάλλος ηγέτης, υπονοώντας ότι το διπλωματικό τοπίο θα αλλάξει άρδην σε βάρος του Ιράν εάν υπάρξει παραβίαση της συμφωνίας από την πλευρά του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται διπλωματικές πηγές στη Βιέννη, τα τελευταία στοιχεία από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας μαρτυρούν ότι το Ιράν δεν έχει ακόμη υπερβεί τα όρια που καθορίζει η συμφωνία, αλλά βρίσκεται κοντά στην υπέρβαση.

Την πίεση της Γαλλίας προς την Τεχεράνη ήρθε να ενισχύσει και η δήλωση Μακρόν ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα. Μία ημέρα νωρίτερα, η Ρωσία είχε επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης ότι το αεροπλάνο παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Στις Βρυξέλλες, η Γαλλία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην εμπλέξουν το ΝΑΤΟ σε ενδεχόμενη στρατιωτική αποστολή στο Ιράν. Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί δήλωνε ότι «η κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροπλάνου ήταν μια καλή εμπειρία, ώστε να αποφύγουν (οι Αμερικανοί) οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων μας», και προειδοποιούσε ότι, αν συμβεί εκ νέου κάτι τέτοιο, «η αντίδραση του Ιράν θα είναι ισχυρότερη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε «αυταπάτη» την εκτίμηση Τραμπ ότι, αν γίνει πόλεμος με το Ιράν, αυτός θα είναι βραχύς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή