ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πάνω από 12.000 ακροδεξιοί ύποπτοι για βίαιες ενέργειες

day-of-the-n-thumb-large

Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν ότι οι νεοναζί στη χώρα ανέρχονται σε 24.100 άτομα, εκ των οποίων τα μισά είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε πράξεις βίας. Η τελευταία έκθεση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύθηκε καθώς οι αρχές εξακολουθούν να διερευνούν τα δίκτυα του 45χρονου Στέφαν Ερνστ, που δολοφόνησε τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό Βάλτερ Λίμπκε στις 2 Ιουνίου στο Κάσελ.

Χθες, με υπόδειξη του ακροδεξιού Ερνστ, οι αρχές εντόπισαν οπλοστάσιο που ο ίδιος διατηρούσε σε καταπακτή στον χώρο εργασίας του, ενώ συνέλαβαν δύο άτομα τα οποία υπέδειξε ότι του είχαν προμηθεύσει όπλα. Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν γνωστός στις αρχές και είχε συμμετάσχει μαζί με τον Ερνστ σε επίθεση ακροδεξιών εναντίον εκδήλωσης του συνδικάτου DGB στο Ντόρτμουντ. Μετά την επίθεση εκείνη, ο 45χρονος είχε συλληφθεί και καταδικαστεί.

Αντιθέτως, ο δεύτερος συλληφθείς δεν είχε κινήσει υποψίες ούτε ως εμπλεκόμενος σε ποινικές υποθέσεις ούτε ως συμμετέχων σε ακροδεξιούς κύκλους.

Η γερμανική εμπειρία της ανόδου του ναζισμού έχει υποχρεώσει τις γερμανικές αρχές να παρακολουθούν όσους μετέχουν σε ακροδεξιές και νεοναζιστικές οργανώσεις, λόγω του κινδύνου που μπορεί να εγκυμονεί η δράση τους για τη συνταγματική νομιμότητα. Οι δύο συλληφθέντες προφυλακίστηκαν, ενώ σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονία.