Ανυποχώρητοι Τραμπ και Ερντογάν πριν από την Οσάκα

Ανυποχώρητοι Τραμπ και Ερντογάν πριν από την Οσάκα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι στην επικείμενη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ θα ξεπεραστεί το πρόβλημα γύρω από τους S-400, το οποίο απειλεί να ναρκοθετήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

«Ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά τις τουρκικές ανησυχίες, το γιατί χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα και το πώς φτάσαμε ώς εδώ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του αύριο Σάββατο στην ιαπωνική πόλη Οσάκα, όπου φιλοξενείται η διήμερη σύνοδος κορυφής της ομάδας G20. «Εξάλλου, συζητούμε το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Τραμπ στην Τουρκία τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα επιβληθούν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων κατά την τελευταία συνάντησή τους. «Δεν γνωρίζω αν οι χώρες του ΝΑΤΟ προτίθενται να αρχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις μεταξύ τους. Δεν αποκόμισα αυτή την εντύπωση από τη συνάντησή μου με τον Τραμπ», σημείωσε.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ κατέστησε σαφές στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ ότι η χώρα του θα υποστεί οικονομικές κυρώσεις εάν δεν ακυρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων και ότι, σε αυτή την περίπτωση, δεν θα της παραδοθούν τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 που έχει παραγγείλει. «Η Τουρκία υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια έμπιστος εταίρος και σύμμαχος. Η προμήθεια των S-400 υπονομεύει τη θέση της», δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Απαντώντας σε αυτές τις προειδοποιήσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα σύρει σε διεθνή δικαστήρια τις ΗΠΑ εάν εξοστρακίσουν τη χώρα του από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35, στο οποίο μέχρι τώρα μετέχει. «Εχουμε ήδη καταβάλει 1,25 δισ. δολάρια για το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35. Αν κάνουν αυτό το εσφαλμένο βήμα, θα τους φέρουμε ενώπιον διεθνούς επιδιαιτητικού δικαστηρίου απαιτώντας να μας επιστρέψουν τα χρήματα που έχουμε πληρώσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην προαναφερθείσα συνέντευξη.

Επιπλέον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αθέτησαν την υπόσχεσή τους πως οι Κούρδοι μαχητές στη Βόρεια Συρία θα επιστρέψουν την κατά πλειοψηφία αραβική πόλη Μανμπίτζ, την οποία απελευθέρωσαν από το Ισλαμικό Κράτος, στους κατοίκους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή