Κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά η γέφυρα Μοράντι

Κατεδαφίστηκε ολοκληρωτικά η γέφυρα Μοράντι

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Ειδικοί στις κατεδαφίσεις ανατίναξαν ό,τι είχε απομείνει από τη γέφυρα Μοράντι της Γένοβας, περίπου έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του έργου. Ειδικότερα, ανατινάχθηκαν οι δύο κύριοι πυλώνες που είχαν απομείνει όρθιοι από τη γέφυρα. Κατά την κατάρρευσή της, τον Αύγουστο του 2018, είχαν σκοτωθεί 43 άνθρωποι. Μετά τη χθεσινή, ολοκληρωτική καταστροφή της, οι αρμόδιοι φορείς έχουν προγραμματίσει την ανοικοδόμηση μιας νέας γέφυρας. Χιλιάδες κοντινές κατοικίες εκκενώθηκαν πριν από τις εκρήξεις προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τραυματισμού. Οι κάτοικοι πολυκατοικιών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τη γέφυρα είχαν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους την ημέρα της τραγωδίας.

Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν στις 09.37 (τοπική ώρα, 10.37 ώρα Ελλάδας) και οι περίπου 4.500 τόνοι μπετόν και χάλυβα των δύο τεράστιων πυλώνων κατέρρευσαν σε επτά δευτερόλεπτα μέσα σ’ ένα σύννεφο σκόνης, μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων Γενοβέζων που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν από απόσταση την κατεδάφιση. Περίπου 400 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί για να αποφευχθούν ενδεχόμενες λεηλασίες στη ζώνη όπου εκκενώθηκε. Οι κάτοικοι αναμένεται να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους το βράδυ. Δεξαμενές νερού και υδραντλίες είχαν επίσης αναπτυχθεί επιτόπου ώστε να δημιουργηθεί ένα υδάτινο τείχος και να αποφευχθεί η διασπορά λεπτής σκόνης στην πόλη.

Παρόντες Σαλβίνι, Ντι Μάιο

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης, ο Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκας και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων, ήταν παρόντες κατά την κατεδάφιση των δύο ογκωδών πυλώνων. Μετά την τραγωδία του περασμένου καλοκαιριού, είχαν παραμείνει αμφότεροι για πολλές ημέρες στη Γένοβα, συναγωνιζόμενοι σε αυστηρότητα και αγανάκτηση.

Η διάλυση της γέφυρας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, με την αποσυναρμολόγηση διάφορων τμημάτων της ανάμεσα στους μικρότερους πυλώνες. Μετά την κατεδάφιση των δύο μεγάλων πυλώνων, οι αξιωματούχοι αναμένονται στο λιμάνι της Γένοβας για να χαιρετίσουν την άφιξη με πλοίο από την περιφέρεια της Νάπολης ενός πρώτου δομικού στοιχείου της νέας γέφυρας, η ολοκλήρωση της οποίας προβλέπεται τον επόμενο χρόνο. «Σήμερα δεν κατεδαφίζεται μόνο η παλιά γέφυρα, αλλά αρχίζει να υψώνεται και η καινούργια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ματέο Σαλβίνι. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως η νέα οδογέφυρα από χάλυβα και τσιμέντο, σχεδιασμένη από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, θα τεθεί σε κυκλοφορία τον Απρίλιο 2020.

Στις 14 Αυγούστου 2018, ένα μέρος της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε πάρει το όνομά της από τον αρχιτέκτονα που τη σχεδίασε τη δεκαετία του 1960, κατέρρευσε ξαφνικά παρασύροντας οχήματα και επιβάτες, ανάμεσα στους οποίους τέσσερα παιδιά.