Κλαρκ: «Ντροπή» για τη Βρετανία ο Τζόνσον

Κλαρκ: «Ντροπή» για τη Βρετανία ο Τζόνσον

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ υποσχέθηκε χθες ότι θα συμπεριλάβει τον αντίπαλό του, Μπόρις Τζόνσον, στην κυβέρνησή του, ζητώντας του να κάνει το ίδιο σε περίπτωση που επικρατήσει εκείνος στην ψηφοφορία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει φαβορί στην αναμέτρηση μεταξύ των δύο, που έχει περάσει στην τελευταία φάση, της επιστολικής ψήφου των μελών. Ο νικητής θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας στις 24 Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, το ιστορικό στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Κεν Κλαρκ δήλωσε ότι, ως υπουργός Εξωτερικών, ο Τζόνσον ήταν «ντροπή» για τη Βρετανία. Ο Κλαρκ υποστήριξε ότι ο Τζόνσον ήταν απροετοίμαστος στις συναντήσεις, δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί, δεν διάβαζε τους φακέλους των ζητημάτων που έπρεπε να χειριστεί και άφησε στους υπαλλήλους του Φόρεϊν Οφις τη χειρότερη εντύπωση από όλους τους προκατόχους του, όλων των κομμάτων. Μπροστά στη σαρωτική αυτή κριτική, το νέο περιστατικό που αποκαλύφθηκε χθες δεν είναι παρά πταίσμα.

Σύμφωνα με έγγραφο του Φόρεϊν Οφις που διέρρευσε στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», ο Τζόνσον χαρακτήρισε τους Γάλλους «κοπρίτες» μπροστά στις κάμερες του BBC, που γύριζαν ντοκιμαντέρ στο υπουργείο. Εν συνεχεία, υπάλληλοι του υπουργείου παρενέβησαν και ζήτησαν από το κανάλι να «κόψει» το πλάνο αυτό, προκειμένου να μην προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο. «Διαπραγματευτήκαμε την απομάκρυνση ενός πλάνου που θα μπορούσε να προξενήσει προβλήματα, συγκεκριμένα το σημείο όπου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αποκαλεί τους Γάλλους κοπρίτες («turds»), ώστε το σχόλιο αυτό να μην αποπροσανατολίσει το ενδιαφέρον από το υπόλοιπο περιεχόμενο της εκπομπής», ανέφερε το έγγραφο του Φόρεϊν Οφις.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία. Με βάση άρθρο των «Τάιμς του Λονδίνου», ο Τζόνσον ετοιμάζει τον «προϋπολογισμό του σκληρού Brexit», ο οποίος μοιάζει με εφαρμογή του δόγματος του σοκ: με την ευκαιρία του Brexit, δραστικές περικοπές φόρων και «πάγωμα» κάθε νέας κανονιστικής ρύθμισης, στα πρότυπα της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή