ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ στα κορεατικά σύνορα (βίντεο – φωτογραφίες)

u_s_-preside--5
u_s_-preside_3
u_s_-preside_2-1

Ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πατά σε βορειοκορεατικό έδαφος έγινε την Κυριακή ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού αντάλλαξε χειραψία με τον Κιμ Γιονγκ – Ουν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη (DMZ) ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, στη συνέχεια διέσχισε τα σύνορα και βρέθηκε στο έδαφος του βορείου τμήματος του νησιού, σε μια ιστορική στιγμή. 

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ στα κορεατικά σύνορα (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Συναντώντας τον Τραμπ από την πλευρά της Νοτίου Κορέας στο  λεγόμενο «ειρηνικό χωριό» Panmunjom – μια κοινή περιοχή ασφαλείας (JSA) μήκους 400 μέτρων και πλάτους 800 μέτρων, όπου το 1953 υπογράφηκε η ανακωχή που σταμάτησε τον Κορεατικό πόλεμο – ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας τον υποδέχτηκε με χιούμορ, λέγοντας: «Δεν περίμενα να σε συναντήσω σε αυτό το μέρος».

«Είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κόσμο», υπογράμμισε ο Τραμπ, δηλώνοντας έτοιμος να υποδεχθεί τον Κιμ στις ΗΠΑ. «Αυτό θα γίνει κάποτε», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο είχε τονίσει και πριν τη συνάντηση, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Ευχαρίστως θα τον καλούσα αμέσως στον Λευκό Οίκο», σημείωσε. 

Από την πλευρά του ο Κιμ χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ «θαρραλέα και αποφασιστική»,ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να «ξεπεραστούν τα εμπόδια, χάρη στην «εξαιρετική» σχέση του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

«Το γεγονός ότι οι δύο χώρες, παρά την μακρά τους σχέση εχθρότητας, μπόρεσαν να δώσουν τα χέρια για την ειρήνη στον τόπο που συμβολίζει τη διαίρεση (…) δείχνει ότι το παρόν είναι καλύτερο από το παρελθόν», πρόσθεσε.
 

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ στα κορεατικά σύνορα (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Εξάλλου κατά την συνάντησή τους σήμερα, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επανάληψη των συνομιλιών για το πυρηνικό ζήτημα, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ .

Οι δύο πλευρές θα συστήσουν ομάδες οι οποίες θα προχωρήσουν τις συνομιλίες για την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες τώρα έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, επισήμανε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι ο ίδιος δεν βιάζεται για μια συμφωνία.

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ στα κορεατικά σύνορα (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή συνάντηση δεν αναμένεται να αρκέσει για την ρύθμιση του ευαίσθητου πυρηνικού ζητήματος με την Βόρεια Κορέα. Ωστόσο έχει συμβολική σημασία για τις δύο χώρες, οι οποίες μόλις πριν από ενάμιση χρόνο απειλούσαν η μια την άλλη με αφανισμό.

Στην ιστορική επίσκεψη – εξπρές ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη. 

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ στα κορεατικά σύνορα (βίντεο – φωτογραφίες)-4

Ο Κιμ αποδέχθηκε την τελευταία στιγμή αιφνίδια πρόσκληση που του απηύθυνε από την G20 της Ιαπωνίας ο πρόεδρος Τραμπ για να συναντηθούν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, για να του σφίξει το χέρι και να του πει «καλημέρα», την ώρα που η προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες έδειχνε να έχει βυθιστεί σε τέλμα.

Ιστορική συνάντηση και χειραψία Τραμπ – Κιμ στα κορεατικά σύνορα (βίντεο – φωτογραφίες)-5

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τηρούσε την παράδοση και θα επισκεπτόταν τον έντονα συμβολικό αυτόν τόπο στη διάρκεια μιας πρώτης επίσκεψής του στη Νότια Κορέα το 2017, αλλά το ελικόπτερο που τον μετέφερε δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω ομίχλης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,