Εκτός προγράμματος συνάντηση Τραμπ – Κιμ

Εκτός προγράμματος συνάντηση Τραμπ – Κιμ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Να προωθήσουν τον μεταξύ τους διάλογο με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη μη προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν την Κυριακή στο χωριό Πανμουντζόν, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ο Τραμπ, ο οποίος επέστρεφε από τη σύνοδο κορυφής του G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε σε βορειοκορεατικό έδαφος, στη συνάντησή του με τον Κιμ. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας στο μέλλον και να προωθήσουν τον παραγωγικό διάλογο με στόχο την απομάκρυνση των πυρηνικών από την Κορεατική χερσόνησο», ανέφερε σε χθεσινό δημοσίευμά του το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ. Η εκτός προγράμματος συνάντηση κορυφής είχε ως αφορμή μήνυμα του Τραμπ στο Twitter, το οποίο φέρεται να αιφνιδίασε ευχάριστα τον Κιμ. Αναλυτές εκτιμούν, όμως, πως η συνάντηση στην Πανμουντζόν δεν πρόκειται να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, που εκδηλώθηκαν στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής μεταξύ Τραμπ και Κιμ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε ότι νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα εντός του Ιουλίου, μεταξύ διπλωματικών αξιωματούχων των δύο χωρών.

Δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον θα υιοθετήσει ηπιότερη στάση απέναντι στην Πιονγιάνγκ, αποδεχόμενη απλό «πάγωμα» του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, αναγνωρίζοντας σιωπηλά τη χώρα ως πυρηνική δύναμη, απέρριψε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον. Σε μήνυμά του στο Twitter ο Μπόλτον γράφει: «Ούτε εγώ ούτε κάποιο στέλεχος του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουμε συζητήσει, αποδεχθεί ή εκφράσει κάποια πρόθεση να συμβιβαστούμε με “πάγωμα” του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Το δημοσίευμα αυτό ήταν μια αήθης προσπάθεια εγκλωβισμού του προέδρου σε τετελεσμένα γεγονότα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή