Γυναίκα διάδοχος του Ντράγκι;

Γυναίκα διάδοχος του Ντράγκι;

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ενδέχεται να αποκτήσει η Ε.Ε., καθώς η Γαλλία θεωρεί βιώσιμο στόχο να εξασφαλίσει το συγκεκριμένο πόστο. Ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, έκανε λόγο για ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών στη διανομή των καίριων ευρωπαϊκών θώκων. Πηγή προσκείμενη στις σχετικές συζητήσεις είπε ότι υπάρχουν αρκετές Γαλλίδες κατάλληλες για τη θέση του διαδόχου του «σούπερ Μάριο» Ντράγκι, ανάμεσά τους και η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει είναι η αναπληρώτρια διοικήτρια της Τράπεζας της Γαλλίας, Σιλβί Γκουλάρ, και η οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Λόρενς Μπουν. Μια άλλη εναλλακτική είναι η Οντίλ Ρενό Μπασό, η γενική διευθύντρια του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Η Γαλλία δεν προωθεί ανοιχτά τις υποψήφιές της για την ΕΚΤ, αλλά περιμένει σήμερα να επιλυθεί το παζλ των υπόλοιπων θώκων για να δει εάν μπορεί να διεκδικήσει το πόστο. Με δεδομένο όμως ότι μάλλον ουδείς Γάλλος δεν θα αναλάβει κάποιο από αυτά, ο Μακρόν είναι σε θέση να ζητήσει την ηγεσία της ΕΚΤ. Στο φύλο, που προκρίνει, φαίνεται ότι συμφωνούν άλλωστε και άλλοι: ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να δεσμευθούν ότι πρέπει ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ να είναι γυναίκα.

Η Ιταλία έχει συναινέσει σε μια Γαλλίδα γυναίκα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης. Κι ενώ η Λαγκάρντ είναι νομικός και όχι οικονομολόγος, θεωρείται σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, το οποίο επικαλείται τον Πίτερ Ντίξον της Commerzbank στο Λονδίνο, ιδανική περίπτωση, «αν ενδιαφέρεται η ίδια». «Θα ήταν πολύ αποτελεσματική», σχολίασε χαρακτηριστικά. Η πρόταση του Παρισιού για γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ θα μπορούσε να μετριάσει τις αντιδράσεις στην ανάληψη του πόστου από τη Γαλλία για δεύτερη φορά. Υπενθυμίζεται πως ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε διατελέσει επικεφαλής της ΕΚΤ από το 2003 έως το 2011. Μέχρι στιγμής όλοι οι μνηστήρες που θεωρούνταν φαβορί ήταν άνδρες, από τον Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπανγκ μέχρι τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λήγει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο Γενς Βάιντμαν ήταν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο πιο ισχυρός υποψήφιος διάδοχος του Ντράγκι. Και όχι μόνο επειδή είναι Γερμανός, αλλά γιατί ο 50χρονος έχει υψηλό προφίλ, αν και πολλοί από τους συναδέλφους του δεν συμμερίζονται κατ’ ανάγκην τη γνώμη του. Ο Βάιντμαν είχε μεγάλες φιλοδοξίες για διάδοχος του Ντράγκι αλλά το Βερολίνο σταμάτησε κάποια στιγμή να τον στηρίζει, όταν άρχισε να προωθεί τον Μάνφρεντ Βέμπερ για πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι τελευταίες αποφάσεις του Ντράγκι για «εύκολο χρήμα» δεσμεύουν, πάντως, τους δυνάμει διαδόχους του. «Τα περιθώρια ελιγμών για τον επόμενο πρόεδρο, όποιος κι αν είναι, είναι περιορισμένα», σχολίασε πρόσφατα ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ έως το 2011.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή