Καταδίκη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ από Πεκίνο

Καταδίκη των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ από Πεκίνο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Τις βίαιες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ καταδίκασε χθες το Πεκίνο, αποκαλώντας τες «αφτιασίδωτη πρόκληση» στον τρόπο διακυβέρνησης της πόλης, λίγες ώρες αφότου η αστυνομία επιχείρησε με δακρυγόνα να διαλύσει εκατοντάδες ακτιβιστές που εισέβαλαν στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου Υποθέσεων Χονγκ Κονγκ αποκήρυξε τους διαδηλωτές που αντιδρούν στη νομοθεσία, η οποία επιτρέπει τις απελάσεις στην Κίνα. Επιπλέον, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των διαδηλωτών και να οδηγηθούν οι «εγκληματίες» στη Δικαιοσύνη.

Η πρώην βρετανική αποικία επέστρεψε στην Κίνα το 1997 στο πλαίσιο του δόγματος «μία χώρα – δύο συστήματα», το οποίο επιτρέπει ελευθερίες που δεν απολαμβάνει η ενδοχώρα, όπως το δικαίωμα για διαδηλώσεις και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Τη Δευτέρα ήταν η 22η επέτειος από την παράδοση του ελέγχου στο Πεκίνο και στάθηκε αφορμή για οργισμένες διαδηλώσεις εκ μέρους των ακτιβιστών στο Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια των οποίων λεηλατήθηκε το Νομοθετικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια η αστυνομία καθάρισε τους δρόμους κοντά στο οικονομικό κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η κανονικότητα. Ωστόσο, κλειστά παρέμειναν τα κυβερνητικά κτίρια, όπου οι διαμαρτυρόμενοι έσπασαν υπολογιστές και έγραψαν συνθήματα με σπρέι κατά της επίμαχης νομοθεσίας, αλλά και εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της κυβέρνησης. Η επικεφαλής της κυβέρνησης, Κάρι Λαμ, επέκρινε «τη χρήση ακραίας βίας» από τους διαδηλωτές, ενώ η Βρετανία προειδοποίησε την Κίνα ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν δεν τηρηθεί η σινοβρετανική διακήρυξη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε μια διεθνώς δεσμευτική νομική συμφωνία που κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες του λαού του Χονγκ Κονγκ», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή