Πανικός και ένας νεκρός στη Σικελία από την έκρηξη του Στρόμπολι (βίντεο)

Πανικός και ένας νεκρός στη Σικελία από την έκρηξη του Στρόμπολι (βίντεο)

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ηφαίστειο στο νησάκι Στρόμπολι εξερράγη αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο, προκαλώντας πανικό και πυρκαγιές και περικλείοντας τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε ένα νέφος τέφρας. 

Σύμφωνα με τις  υπηρεσίες διάσωσης, το θύμα πιστεύεται ότι ήταν τουρίστας που έκανε περίπατο και σκοτώθηκε από τις πέτρες που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.

Από την αναπάντεχη έκρηξη προκλήθηκαν και πυρκαγιές στη δυτική πλευρά του νησιού που βρίσκεται στα βόρεια της Σικελίας. 

Ο Στέφανο Μπράνκα, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, είπε ότι επρόκειτο για μια παροξυσμική ηφαιστειακή έκρηξη, ένα σπάνιο γεγονός μεγάλης έντασης.

Πανικός και ένας νεκρός στη Σικελία από την έκρηξη του Στρόμπολι (βίντεο)-1

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε επίσης ότι τουρίστες, τρομοκρατημένοι από την απρόσμενη έκρηξη στο μικρό νησί της Μεσογείου, ρίχτηκαν στη θάλασσα.

«Είδαμε την έκρηξη από το ξενοδοχείο. Ακούστηκε ένας δυνατός βρυχηθμός. Βουλώσαμε τ' αυτιά μας και μετά ένα σύννεφο στάχτης μας κάλυψε. Ο ουρανός καλύφθηκε από στάχτη, ένα πολύ μεγάλο σύννεφο» δήλωσε η  Μικέλε Φαβορίτο, που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Φίκο Γκράντε, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Η Φιόνα Κάρτερ, μια Βρετανίδα τουρίστρια στο νησί Παναρέα, που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Στρόμπολι, άκουσε επίσης την έκρηξη. «Γυρίσαμε και είδαμε ένα μανιτάρι καπνού να βγαίνει από το Στρόμπολι.Το σύννεφο μεγάλωνε ολοένα, ήταν άσπρο και γκρι. Κάλυψε το χωριουδάκι Τζινόστρα και μετά ολόκληρο το Στρόμπολι. Πολλά σκάφη απέπλευσαν για το Στρόμπολι» αφηγήθηκε. 

Οι τουρίστες συχνά ανεβαίνουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στα 924 μέτρα, για να δουν τον κρατήρα του. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν κάποιος βρισκόταν εκεί τη στιγμή της έκρηξης. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο geology.com το Στρόμπολι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και από το 1932 καταγράφονται σχεδόν διαρκώς εκρήξεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή