Ανώμαλη προσγείωση για τον Ερντογάν

Ανώμαλη προσγείωση για τον Ερντογάν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα δεν έχει αλλάξει: η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και δεν θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει, αν επιμείνει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400. Αυτό ήταν το ταυτόσημο μήνυμα που έστειλαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, διαψεύδοντας τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη με πολύ καθαρό τρόπο ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και σοβαρές συνέπειες εάν προχωρήσει στην προμήθεια των S-400, συμπεριλαμβανομένων της αναστολής της προμήθειας F-35 και της συμμετοχής στη βιομηχανική παραγωγή τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 είναι ασυμβίβαστη με το πρόγραμμα των F-35. Δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να τα έχει και τα δύο», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Μάικ Aντριους. Επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την παροχή πυραύλων Patriot στην Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί η ρήξη για τους S-400.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε χθες την παράδοση τριών ελικοπτέρων Ka-32 στην Τουρκία, βάσει συμφωνίας που υπεγράφη πέρυσι. Η Aγκυρα έχει προειδοποιήσει πως ενδέχεται να στραφεί στη Ρωσία για μαχητικά αεροπλάνα εάν οι ΗΠΑ ακυρώσουν την παράδοση των F-35. Εξάλλου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκθείασε τη βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, εκτιμώντας ότι «έχουν φθάσει σε στρατηγικό επίπεδο». Παραλαμβάνοντας τα διαπιστευτήρια του νέου Τούρκου πρεσβευτή στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε τη σημασία των μεγάλων κατασκευαστικών σχεδίων, όπως είναι το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου και ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή