Σβήνουν τα κόκκινα φανάρια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Αμστερνταμ, Φένκε Χαλσέμα, φιλοδοξεί να αλλάξει όλα τα κακώς κείμενα στην πόλη της. Ηδη δρομολόγησε σχέδια για αναβάθμιση της ιστορικής γειτονιάς των κόκκινων φαναριών, καταργώντας τις προθήκες όπου εκτίθενται οι ιέρειες του έρωτα, σε μια προσπάθεια να τις προστατεύσει από τα αδιάκριτα και επίμονα βλέμματα περαστικών και τουριστών.

Στην πιο ριζική αναβάθμιση της αγοράς του αγοραίου έρωτα από την εποχή που νομιμοποιήθηκε η πορνεία στην Ολλανδία, πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες, η Φένκε Χαλσέμα πρότεινε να σταματήσει η πρακτική που ακολουθείται και η οποία επιβάλλει την έκθεση των εκδιδομένων γυναικών πίσω από μεγάλους υαλοπίνακες. Αυτές οι αλλαγές κρίθηκαν αναγκαίες, όπως δήλωσε η δήμαρχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, λόγω των κοινωνικών μεταβολών, που περιλαμβάνουν και την αύξηση του εμπορίου και της διακίνησης λευκής σαρκός, αλλά και τον πολλαπλασιασμό των τουριστών που επισκέπτονται τις γειτονιές με τα κόκκινα φανάρια χωρίς άλλο σκοπό παρά μόνον για να φωτογραφίσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα τις γυναίκες και να αναρτήσουν τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στην ουσία, εξαναγκαζόμαστε εξαιτίας των συνθηκών να επιβάλουμε αυτές τις αλλαγές, επειδή το Αμστερνταμ αλλάζει», δήλωσε η Χαλσέμα λίγο προτού ανακοινώσει την πρωτοβουλία της. «Εχω διαρκώς στον νου μου τις γυναίκες που εργάζονται εκεί, οι οποίες θα νιώθουν ταπεινωμένες και συχνά γίνονται στόχοι γελοιοποίησης. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους πιστεύουμε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για να γίνουν αλλαγές», προσέθεσε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της ολλανδικής πρωτεύουσας.

Τα σχέδια των δημοτικών αρχών περιλαμβάνουν τέσσερα πιθανά σενάρια: να μπει τέλος στην έκθεση των γυναικών στις βιτρίνες, να κλείσουν διά παντός οι οίκοι ανοχής που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και να μεταφερθούν σε άλλες τοποθεσίες, να μειωθεί απλώς ο αριθμός των οίκων ανοχής που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης και να επιταχυνθεί η αδειοδότηση των γυναικών που εξαναγκάζονται να εκτίθενται πίσω από τους υαλοπίνακες, προκειμένου να πουλήσουν το σώμα τους. Τα τέσσερα σενάρια, τα οποία περιλαμβάνονται σε έκθεση με τίτλο «Το μέλλον της πορνείας των βιτρινών στο Αμστερνταμ», συνυπήρχαν με μια ευρύτερη πρόταση για τη δημιουργία μιας «αστικής ερωτικής ζώνης», που θα διέθετε διακριτή πύλη, ένα σύστημα που ήδη εφαρμόζεται στο Αμβούργο. Ωστόσο, όπως επισήμανε η Φένκε Χαλσέμα, όλες οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται από τις δημοτικές αρχές θα παρουσιαστούν τόσο στους κατοίκους όσο και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σε συνελεύσεις στο δημαρχείο, τον τρέχοντα μήνα. Τελικά, θα επιλεγεί μία από τις προτάσεις, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο τους επόμενους μήνες. Η δήμαρχος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για ποινικοποίηση της πορνείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή