Μετονομασία του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας

Μετονομασία του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. «Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» από «στρατός της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» μετονομάστηκε χθες ο στρατός των Σκοπίων, με την κυβέρνηση να εφαρμόζει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παρά την τήρηση των άρθρων της συμφωνίας, όμως, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέβαλε πριν από δύο εβδομάδες την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Τα προσκόμματα στην ενταξιακή πορεία προέρχονται από τη Γερμανία, με τη συζήτηση να αναβάλλεται στην ομοσπονδιακή Βουλή μέχρι το φθινόπωρο. Τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας εκφράζουν από τη μεριά τους αυξανόμενες ενστάσεις για νέα διεύρυνση της Ενωσης, εν μέρει εξαιτίας της ανόδου ακροδεξιών και λαϊκίστικων κομμάτων, αλλά και λόγω της σοβούσας προσφυγικής κρίσης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργεί επ’ εσχάτων η Γαλλία. «Η γαλλική κυβέρνηση διστάζει να υποστηρίξει τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, θέλοντας να διατηρήσει τη δυνατότητα αυτή ως διαπραγματευτικό χαρτί σε συνομιλίες της με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», αναφέρει έκθεση του ινστιτούτου OSW. Οι καθυστερήσεις αυτές αποκαλύπτουν την απουσία συμφωνίας στο εσωτερικό της Ενωσης γύρω από τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι αναλυτές του OSW προειδοποιούν ότι η καθυστέρηση αυτή απειλεί με αποσταθεροποίηση τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με υποχώρηση του κύρους της Ευρώπης στα μάτια των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και με ενίσχυση της δημοτικότητας αντιδυτικών οργανώσεων και απόψεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή