Ο Πούτιν επισκέφθηκε τον Πάπα

Ο Πούτιν επισκέφθηκε τον Πάπα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Συνάντηση με τον Πάπα είχε χθες στη Ρώμη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Ιταλία. Παρατηρητές θεωρούν ότι η τρίτη συνάντηση των δύο ανδρών ενδέχεται να αποτελεί προοίμιο επίσκεψης του Ποντίφικα στη Ρωσία. Σημειώνεται ότι ουδείς Πάπας έχει πατήσει έως τώρα το πόδι του στη Ρωσία και μέχρι χθες δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα επισήμως. Το ταξίδι Πούτιν στο Βατικανό συνέπεσε με τη συνάντηση των ρωμαιοκαθολικών ηγετών από την Ουκρανία στην Αγία Εδρα για να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη σύρραξη στην περιοχή και το σχίσμα μεταξύ των δύο Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το Βατικανό διευκρίνισε πως στόχος είναι να δοθεί υποστήριξη σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Ουκρανία. Η Αγία Εδρα θεωρεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «θρησκευόμενος άνθρωπος που ενστερνίζεται τις χριστιανικές αξίες». Την άποψη αυτή εξέφρασε ενόψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν. «Νομίζω ότι αναγνωρίζει πως ο Πάπας της Ρώμης ενσαρκώνει αξίες οι οποίες είναι για τον ίδιο προσωπικά σημαντικές», δήλωσε ο Παρολίν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Vatican News. «Εκτός των άλλων», επισημαίνει ο καρδινάλιος, «η Ρωσία αντιμετωπίζει με προσοχή παρόμοια ζητήματα, όπως η υπεράσπιση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και η κρίση των χριστιανικών αξιών στη δυτική κοινωνία».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για ειδική σχέση με την Ιταλία, που έχει δοκιμαστεί κατά καιρούς. Χαιρέτισε, όμως, τη στάση της Ρώμης κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. εις βάρος της Ρωσίας και το αίτημα της λαϊκιστικής κυβέρνησης για την άρση τους. Ο Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο αργά χθες να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αλλά και με τον ομόλογό του Σέρτζιο Ματαρέλα, εξήγησε ότι συζήτησε τα θέματα αφοπλισμού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Ιαπωνία τον προηγούμενο μήνα. «Τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει να σκέφτεται να ξεκινήσει διάλογο με τη Ρωσία για μια ευρεία στρατηγική ατζέντα», προσέθεσε.

Εξάλλου, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα θα άρει τις κυρώσεις εναντίον τη Ε.Ε. μόλις η Ενωση κάνει το ίδιο. «Ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η λογική, και η Ευρώπη θα βάλει πρώτα τα δικά της συμφέροντα αντί να ακολουθεί τις εντολές κάποιου άλλου. Τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε κοινά επωφελή, πολύπλευρη συνεργασία», υπογράμμισε ο Πούτιν. «Η Ρωσία έχει την πολιτική βούληση να το κάνει. Τώρα εναπόκειται στις ΗΠΑ» να αποφασίσουν, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης στη συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή