ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί με οριακή διαφορά τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές

kanadas-fileleytheroi-kai-syntiritikoi-me-oriaki-diafora-tesseris-mines-prin-tis-ekloges-2326639

Το κόμμα των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό συνεχίζει να απέχει ελάχιστα από τη δεξιά αντιπολίτευση όσον αφορά τις προθέσεις ψήφου, λίγες περισσότερες από 100 ημέρες πριν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Abacus Data σε δείγμα 3.000 Καναδών, το κόμμα των Φιλελευθέρων συγκεντρώνει το 32% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό μειωμένο κατά μία εκατοστιαία μονάδα από αυτό που πιστωνόταν τον Ιούνιο.

Οι Συντηρητικοί του Άντριου Σιρ από την πλευρά τους συγκεντρώνουν το 33%, ποσοστό αυξημένο κατά μία μονάδα.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση (το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα) πιστώνεται ένα 16% των προθέσεων ψήφου, ενώ οι Πράσινοι το 11%, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο που κατέγραφαν πριν από έξι μήνες.

Στο ερώτημα ποιον θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό ενόψει των εκλογών της 21ης Οκτωβρίου, το 35% των ερωτηθέντων επέλεξε τον Τζάστιν Τριντό και ένα 31% τον Άντριου Σιρ.

«Κάτι περισσότερο από τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, το πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να είναι πολύ ανταγωνιστικό και ρευστό (…). Μολονότι βελτιώθηκε ελαφρά, η εικόνα του πρωθυπουργού παραμένει αρνητική», αλλά οι αντίπαλοί του δεν καταφέρουν να επωφεληθούν, με την εξαίρεση της Ελίζαμπεθ Μέι, της αρχηγού των Πρασίνων, σχολίασε ο Ντέιβιντ Κολέτο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ινστιτούτου που διενήργησε τη δημοσκόπηση.

Η δημοτικότητα του Τριντό δέχθηκε βαρύ πλήγμα εξαιτίας της σοβαρής πολιτικής κρίσης που συντάρασσε την κυβέρνησή του επί μήνες στις αρχές της χρονιάς, εξαιτίας καταγγελιών περί ανάμιξής του σε μια δικαστική διαδικασία.

Για τους Συντηρητικούς «ο δρόμος προς τη νίκη μοιάζει πάντα ανοιχτός, αλλά η υποστήριξη που εξασφαλίζουν έχει αυξηθεί πολύ λίγο παρά την τρωτότητα των Φιλελεύθερων», παρατήρησε εξάλλου ο Κολέτο.

Πηγή: ΑΠΕ