ΚΟΣΜΟΣ

Bρετανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ: Απρόβλεπτη και ανίκανη η κυβέρνηση Τραμπ

Bρετανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ: Απρόβλεπτη και ανίκανη η κυβέρνηση Τραμπ

Με διόλου κολακευτικά λόγια αναφέρεται στον Αμερικανό πρόεδρο και την κυβέρνηση του ο Βρετανός πρεσβευτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με υπηρεσιακά σημειώματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σε αυτά τα υπομνήματα, τα οποία απευθύνονται στη βρετανική κυβέρνηση και έχουν γραφτεί από το 2017 μέχρι σήμερα, ο Κιμ Ντάροκ, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ "δυσλειτουργική", "αδέξια" και "ανίκανη" και συμβουλεύει τους αξιωματούχους στο Λονδίνο να τον αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά "εκθέτοντας με πολύ απλό, ακόμη και ωμό τρόπο τις θέσεις τους", σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Mail on Sunday.

"Δεν πιστεύουμε στ' αλήθεια ότι αυτή η κυβέρνηση πρόκειται να γίνει σημαντικά πιο φυσιολογική, λιγότερο δυσλειτουργική, λιγότερο απρόβλεπτη, λιγότερο διχασμένη, λιγότερο διπλωματικά αδέξια και ανίκανη", γράφει σε ένα υπηρεσιακό σημείωμα ο Ντάροκ, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται μια σειρά από εμπιστευτικά υπηρεσιακά σημειώματα

Σε άλλα υπομνήματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρεσβευτής περιγράφει την κυβέρνηση Τραμπ ως "μοναδικά δυσλειτουργική".

Ο πρεσβευτής έγραψε ακόμη ότι οι πληροφορίες περί του «χάους και των άγριων συγκρούσεων» που σημειώνονται στον Λευκό Οίκο είναι «στην πλειονότητά τους αληθείς».

Ο Ντάροκ γράφει ότι "θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στην αρχή μιας καθοδικής πορείας αντί απλά σε ένα τρενάκι του τρόμου: μπορεί να προκύψει κάτι που θα οδηγήσει στον εξευτελισμό και στην πτώση". Ο ίδιος όμως προειδοποιεί τους βρετανούς αξιωματούχους να μην ξεγράψουν τον Τραμπ λέγοντας ότι υπάρχει ένα "αξιόπιστο μονοπάτι" για εκείνον ώστε να κερδίσει και δεύτερη προεδρική θητεία.

Ο Τραμπ "μπορεί να ξεπηδήσει μέσα από τις φλόγες, λαβωμένος αλλά σώος, όπως ο Σβαρτσενέγκερ στις τελευταίες σκηνές του Εξολοθρευτή", γράφει ο πρεσβευτής.

Μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις είπε ότι οι πολίτες θα περίμεναν από τους πρεσβευτές "να παρέχουν στους υπουργούς μια ειλικρινή, αλουστράριστη αξιολόγηση της πολιτικής στη χώρα τους". "Οι απόψεις τους δεν είναι απαραίτητα οι απόψεις των υπουργών ή της κυβέρνησης. Αλλά τους πληρώνουμε για να είναι ειλικρινείς".

"Είναι σημαντικό οι πρεσβευτές μας να μπορούν να προσφέρουν συμβουλές και αυτό να παραμένει εμπιστευτικό. Η ομάδα μας στην Ουάσινγκτον έχει στενές σχέσεις με τον Λευκό Οίκο και αναμφίβολα αυτές θα αντέξουν μια τέτοια προβληματική συμπεριφορά".

Σε υπόμνημά του τον περασμένο μήνα ο Ντάροκ περιγράφει τη σύγχιση εντός της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με το Ιράν και εκφράζει φόβους ότι επίκειται ένοπλη σύρραξη: ο Τραμπ έχει για το θέμα αυτό θέσεις που είναι «ασυνάρτητες», «χαοτικές», έγραψε.

Και το γεγονός ότι ακύρωσε την τελευταία στιγμή πυραυλικά πλήγματα στο Ιράν σε αντίποινα για την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους διότι μπορεί να σκοτώνονταν 150 Ιρανοί είναι ένα επιχείρημα που «δεν στέκει», κατά τον Ντάροκ.

«Είναι πιο πιθανό ότι δεν είχε ποτέ πειστεί τελείως για αυτή τη λύση κι ανησυχούσε για το πώς θα εκλαμβανόταν αυτή η αντιστροφή του σε σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις το 2016 ενόψει 2020», έγραψε ο Κιμ Ντάροκ, προφανώς αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Άλλο υπόμνημα, μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα, προειδοποιούσε πως παρότι ο αμερικανός πρόεδρος και η ομάδα του έμειναν «έκθαμβοι» από την υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε, η χώρα του δεν θα διατηρούσε για πολύ την καλή της εικόνα διότι «εδώ ισχύει πάντα το Πρώτα η Αμερική».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ