Στη Μάλτα σκάφος με 65 πρόσφυγες

Στη Μάλτα σκάφος με 65 πρόσφυγες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. H Καρόλα Ρακέτε φαίνεται ότι άνοιξε τον δρόμο για τους διασωθέντες στη Μεσόγειο, καθώς η ταλαιπωρία για τους ναυαγούς που περισυνέλεξε το σκάφος «Αλάν Κουρντί» ήταν πολύ συντομότερη και η εξεύρεση λύσης πολύ ευκολότερη. Το σκάφος, που διέσωσε 65 πρόσφυγες και μετανάστες από διεθνή ύδατα έξω από τη Λιβύη την Παρασκευή, έλαβε χθες το βράδυ άδεια να αποβιβάσει τους διασωθέντες στη Μάλτα.

Μετά τη συντονιστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διασωθέντες θα κατανεμηθούν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ αυτών και η Γερμανία. Στη συμφωνία κατανομής περιλαμβάνονται και οι μισοί από τους 56 ανθρώπους που διέσωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ένοπλες δυνάμεις της Μάλτας.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου, το ιστιοπλοϊκό «Alex» της οργάνωσης Mediterranea, έφερε 41 άτομα στη Λαμπεντούζα χωρίς την άδεια των ιταλικών αρχών. «Για την ανθρωπότητα δεν υπάρχουν κλειστά λιμάνια», ανακοίνωσε η οργάνωση. Το σκάφος, που είχε άδεια για 18 ανθρώπους, είχε διασώσει 56 και ζητούσε επειγόντως να τους αποβιβάσει στη Λαμπεντούζα. Οι ιταλικές αρχές τού έδωσαν εντολή να αποχωρήσει και να κατευθυνθεί προς τη Μάλτα, διανύοντας 100 μίλια υπερφορτωμένο. Ο καπετάνιος αψήφησε τις συνέπειες, για τις οποίες τον ενημέρωσαν οι ιταλικές αρχές, και έδεσε στη Λαμπεντούζα. Οι ιταλικές αρχές εξακολούθησαν να μην επιτρέπουν στους διασωθέντες να αποβιβαστούν, κάτι που τελικά επέτρεψαν λίγες ώρες αργότερα. Με βάση τη δρακόντεια νομοθεσία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, το σκάφος κατασχέθηκε και ο καπετάνιος θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Η μεταστροφή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ στο θέμα αυτό είναι εντυπωσιακή. «Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη να αφήνουμε επί εβδομάδες σκάφη με διασωθέντες να παραδέρνουν στη θάλασσα, επειδή δεν βρίσκουν λιμάνι», έγραψε ο Ζεεχόφερ στην επιστολή που απηύθυνε στον Σαλβίνι το Σάββατο. «Σας προτρέπω να αναθεωρήσετε τη στάση σας ανοίγοντας τα λιμάνια», προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός, σημειώνοντας ότι η Γερμανία θα παραλάβει διασωθέντες «μετέχοντας σε μια ευρωπαϊκή λύση αλληλεγγύης».

Παρά την αμφισβήτηση της πολιτικής του στην πράξη, ο Σαλβίνι απάντησε ότι τα ιταλικά λιμάνια δεν θα ανοίξουν και ζήτησε από τη Γερμανία να αφαιρέσει τη γερμανική σημαία από τα σκάφη των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή