Συνάντηση με Πούτιν θέλει ο Ζελένσκι

Συνάντηση με Πούτιν θέλει ο Ζελένσκι

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηθοποιός της κωμικής σκηνής, χωρίς καμιά πολιτική πείρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εμφανιστεί έτοιμος να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου. Χθες, ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας έδειξε ότι εννοούσε αυτά που έλεγε. Με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, ο Ζελένσκι πρότεινε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθούν στο Μινσκ της Λευκορωσίας, παρουσία των ηγετών ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας.

«Και τώρα θέλω να απευθυνθώ στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Χρειάζεται να συνομιλήσουμε; Είναι αναγκαίο. Ας συζητήσουμε σε ποιον ανήκει η Κριμαία και ποιος δεν πρέπει να βρίσκεται στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η προσάρτηση της Κριμαίας –που μέχρι τότε ανήκε στην Ουκρανία– από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014 και η ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τους φιλορώσους του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, οδήγησαν σε ρήξη τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία. Το 2015 υπεγράφη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ της Λευκορωσίας με τη μεσολάβηση Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά η ένταση στο Ντονμπάς παραμένει.

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας ήταν επιφυλακτική. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η πρόταση του Ζελένσκι «θα μελετηθεί», προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να καταλάβουμε τι είδους νέο σχήμα είναι αυτό που προτείνεται». Ο Ρώσος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι στο σχήμα του Μινσκ δεν συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, αναρωτήθηκε δε τι θα συμβεί με τις συμφωνίες που ήδη έχουν υπογραφεί. Πρόσφατα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον νέο Ουκρανό πρόεδρο, θέτοντας ωστόσο ως όρο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή