Τρίζει η καρέκλα του Βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον

Τρίζει η καρέκλα του Βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Εξαιρετικά δυσλειτουργική, ανίκανη, απρόβλεπτη, διχασμένη, διπλωματικά αδέξια». Ετσι χαρακτήριζε ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσιγκτον Κιμ Ντάροτς την κυβέρνηση Τραμπ σε τηλεγράφημά του προς το Λονδίνο το οποίο διέρρευσε στον Τύπο το Σαββατοκύριακο.

Η διαρροή εξόργισε τον Αμερικανό πρόεδρο και έριξε σκιές στην «ειδική σχέση» μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου. «Δεν γνωρίζω τον πρέσβη, αλλά δεν χαίρει συμπάθειας ή εκτίμησης στις ΗΠΑ. Δεν θα έχουμε σχέσεις μαζί του στο εξής», ήταν η έντονη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έβαλε ευθέως εναντίον της Τερέζα Μέι.

«Τι χάος κατάφερε αυτή και οι συνεργάτες της να προκαλέσουν… Τα καλά νέα είναι ότι το υπέροχο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει σύντομα νέο πρωθυπουργό», ανέφερε δηκτικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο Λονδίνο, οι οπαδοί του σκληρού Brexit βρήκαν πρώτης τάξεως ευκαιρία να πριονίσουν την καρέκλα του Βρετανού πρέσβη στις ΗΠΑ και να ζητήσουν την αντικατάστασή του με κάποιον που θα μπορούσε να προωθήσει την ατζέντα της στενότερης προσέγγισης προς την Ουάσιγκτον. Η διαρροή στην εφημερίδα «Μέιλ ον Σάντεϊ» και στην υπέρμαχο του Brexit δημοσιογράφο Ιζαμπελ Οουκσοτ διερευνάται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάμειξης ξένης κυβέρνησης και απέκρουσε τις εκκλήσεις για διεξαγωγή ερευνών από την αστυνομία. Στη συντριπτική πλειονότητα των διαρροών από κύκλους του κυβερνώντος κόμματος, ουδείς τιμωρείται και σίγουρα ουδείς περνάει τη ζωή του στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, όπως συμβαίνει με τον ιδρυτή της ιστοσελίδας WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, ο οποίος δημοσίευσε αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από το δημοσίευμα της «Μέιλ ον Σάντεϊ», ο επικεφαλής του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ έσπευσε να ζητήσει «μεγάλη μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού», με αλλαγές προσωπικού στις υψηλότερες βαθμίδες, ώστε να εγκατασταθούν αξιωματούχοι πιο φιλικοί προς τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ και το σκληρό Brexit.

Κεντρικό στοιχείο της ατζέντας όσων επιδιώκουν την κάθετη ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η προσέγγιση με την Ουάσιγκτον και η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με καλύτερους όρους από αυτούς που θα αποσπούσε η Ευρώπη ως σύνολο. Η συμφωνία αυτή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, κάτι που οι οπαδοί του σκληρού Brexit αποδίδουν στην προσωπικότητα του πρέσβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή