ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνούν τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν

Ερευνούν τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν

ΓΕΝΕΥΗ. Τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ερευνούσε χθες η διεθνής οργάνωση ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, ΙΑΕΑ, για να διαπιστώσει αν η Τεχεράνη εμπλούτισε όντως ουράνιο πέρα από το όριο του 3,67% που προβλέπεται από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της ιρανικής ατομικής υπηρεσίας, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει εμπλουτίσει ουράνιο πέρα από το συμφωνηθέν όριο του 3,67%. Την ίδια ώρα, ο Καμαλβαντί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη σχεδιάζει να θέσει εκ νέου σε λειτουργία συσκευές φυγοκέντρισης και να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 20%.

Οι απειλές του Ιράν κατά τη διάρκεια διάσκεψης της ΙΑΕΑ στη Γενεύη θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι χώρες της Ευρώπης φιλοδοξούν να διατηρήσουν ζωντανή τη συμφωνία με το Ιράν, παρά τη μονομερή υπαναχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν. Ο εμπλουτισμός ουρανίου πάνω από 20% θεωρείται σημαντικό μεταβατικό στάδιο στην πορεία κατασκευής πυρηνικού όπλου, η γόμωση του οποίου απαιτεί ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 90%. Οι δηλώσεις του Καμαλβαντί στη Γενεύη, όμως, ήταν αρκούντως ασαφείς για να μην οδηγήσουν την Ευρώπη και την ΙΑΕΑ να συμπεράνει ότι το Ιράν έχει αθετήσει πλήρως τη συμφωνία. Ο Ιρανός αξιωματούχος απέφυγε έτσι να διευκρινίσει πόσες συσκευές φυγοκέντρισης σχεδιάζει η Τεχεράνη να θέσει σε λειτουργία και τι ποσότητα ουρανίου θα εμπλουτισθεί πέρα από 3,67%.

Την ίδια ώρα, πόλεμος δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης με αφορμή τη δέσμευση ιρανικού σούπερ τάνκερ, το οποίο κατελήφθη από δυνάμεις του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας καθώς διερχόταν από το Στενό του Γιβραλτάρ. Η Βρετανία ισχυρίζεται ότι το δεξαμενόπλοιο κατευθύνεται στη Συρία, το καθεστώς της οποίας υπόκειται σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, ανέφερε ότι το Ιράν δεν είναι μέλος της Ε.Ε., η οποία πέραν των άλλων δεν του έχει επιβάλει πετρελαϊκές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας τη δέσμευση του πλοίου παράνομη, πειρατική ενέργεια.