Επιφανής Κορεάτης αυτομόλησε στον Βορρά

Επιφανής Κορεάτης αυτομόλησε στον Βορρά

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Στη Βόρεια Κορέα έφθασε για να εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση ο γιος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, που είχε αυτομολήσει στον Βορρά το 1986, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ.

Ο 72χρονος Τσόε Ιν Γκουκ έφθασε το Σάββατο στην Πιονγιάνγκ, με στόχο να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στην προώθηση της επανένωσης των δύο χωρών, υπό την καθοδήγηση του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της κρατικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Ουριμινζοκίρι». Η ιστοσελίδα δημοσίευσε φωτογραφίες του Τσόε, τον οποίο καλωσορίζουν Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ. Ο Τσόε είναι γιος του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Τσόε Ντοκ Σιν, ο οποίος αυτομόλησε με τη σύζυγό του στη Βόρεια Κορέα το 1986, μετά την εμπλοκή του ονόματός του σε σκάνδαλο διαφθοράς και ύστερα από τις πολιτικές διαφωνίες που είχε με τον τότε πρόεδρο της χώρας. Ο Τσόε Ντοκ Σιν πέθανε το 1989.

Νοτιοκορεάτες αναλυτές εκτιμούν ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δέχθηκε τον Τσόε Ιν Γκουκ για να τον αξιοποιήσει ως όργανο προπαγάνδας και ως παράδειγμα κατοίκου του Νότου, ο οποίος επιλέγει οικειοθελώς να ζήσει στον Βορρά. Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Επανένωσης της Σεούλ ανέφερε ότι ο Τσόε βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα χωρίς ειδική άδεια. Προτού αυτομολήσει στον Βορρά, το 1986, ο Τσόε Ντοκ Σιν, που είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών και πρέσβης της Σεούλ στη Δυτική Γερμανία, είχε ζήσει στις ΗΠΑ, από όπου ασκούσε οξεία κριτική στο αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Παρκ. Μετά την αυτομόλησή του στη Βόρεια Κορέα, ο Τσόε ανέλαβε την αντιπροεδρία της Επιτροπής Επανένωσης, αρμόδιας για τις σχέσεις με τη Νότια Κορέα, ενώ υπηρέτησε και ως επικεφαλής της εκκλησίας Τσοντό της Κορέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή