Διαρροή ραδιενέργειας από σοβιετικό υποβρύχιο στην Αρκτική (βίντεο)

Διαρροή ραδιενέργειας από σοβιετικό υποβρύχιο στην Αρκτική (βίντεο)

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βύθιση του σοβιετικού πυρηνικού υποβρυχίου Komsomolets πριν από 30 χρόνια αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές υποβρυχίων, οι συνέπειες της οποίας φαίνεται πως είναι ακόμα υπαρκτές.

Νορβηγοί ερευνητές πιστεύουν ότι από τα συντρίμμια του σοβιετικού υποβρυχίου εκπέμπεται ραδιενέργεια στον βυθό. Αν και δύο από τα τρία δείγματα που περισυνέλεξαν οι επιστήμονες δεν δείχνουν κάποια μορφή ραδιενέργειας, το ένα εξ’ αυτών δείχνει ότι τα νερά γύρω από το σημείο όπου βυθίστηκε το Komsomolets είναι 100 χιλιάδες φορές πιο «μολυσμένα» από το φυσιολογικό επίπεδο.

Χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας έχουν παρατηρηθεί δύο φορές και από Ρώσους επιστήμονες, η πρώτη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η δεύτερη το 2007. Οι Νορβηγοί επιστήμονες, οι οποίοι συλλέγουν δείγματα από το σημείο ετησίως από το 1990, ανακάλυψαν υψηλή συγκέντρωση ραδιοενεργών ουσιών μεταξύ 1991 και 1993.

Το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο GO Sars αναχώρησε το Σάββατο από το Τρόμσο προς το σημείο που βυθίστηκε το υποβρύχιο, όπου και απέστειλαν μη επανδρωμένο υποβρύχιο για να το εξετάσει. Ανάμεσα στα συντρίμμια του Komsomolets βρέθηκαν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που χρησιμοποιούσε, καθώς και δύο τορπίλες με κεφαλές πλουτονίου.

Η είδηση για πιθανή ακτινοβολία από το Komsomolets έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά τον θάνατο των 14 Ρώσων ναυτών λόγω πυρκαγιάς στο υποβρύχιο που επέβαιναν, το οποίο αρκετοί πιστεύουν ότι βρισκόταν σε μυστική αποστολή συλλογής πληροφοριών και καταστροφής θαλάσσιων καλωδίων και αγωγών.

Με πληροφορίες από Business Insider

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή