Πανευρωπαϊκός πονοκέφαλος οι μετανάστες

Πανευρωπαϊκός πονοκέφαλος οι μετανάστες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ελπίδα ότι η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα δρομολογήσει προσωρινή συμφωνία για την ταχύτερη κατανομή στις ευρωπαϊκές χώρες των ανθρώπων που διασώζονται στη Μεσόγειο, διετύπωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι το κέντρο υποδοχής Μίνεο στη Σικελία, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο της Ευρώπης, άδειασε εντελώς και έκλεισε.

Στο απόγειο της προσφυγικής εξόδου, το 2015, στο Μίνεο συνωστίζονταν πάνω από 4.000 άνθρωποι, ενώ το 2017 ο πληθυσμός του καταυλισμού ήταν περίπου 2.000. Φέτος τον Ιούνιο είχαν μείνει 156, ενώ χθες το κέντρο έκλεισε.

Οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν μειωθεί δραματικά για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων η συνεργασία των ιταλικών ακτών με την ακτοφυλακή της Λιβύης, που αποτρέπει πολλές απόπειρες διάσχισης της Μεσογείου. Παράλληλα, όμως, η διακοπή της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Σοφία», στο πλαίσιο της οποίας ευρωπαϊκά πολεμικά διέσωζαν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και η ποινικοποίηση των εθελοντικών προσπαθειών διάσωσης, είχαν δραματικά αποτελέσματα ως προς την επικινδυνότητα των διασχίσεων. Το 2015 σημειωνόταν στη Μεσόγειο ένας πνιγμός για κάθε 259 απόπειρες διάσχισης, το 2018 ένας πνιγμός για κάθε 51 απόπειρες διάσχισης και φέτος ένας πνιγμός για κάθε 42 απόπειρες.

Τα δεδομένα αυτά έχουν κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ενώ τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων επανέρχονται στην περιοχή. Χθες, το σκάφος «Αλάν Κουρντί» διέσωσε 44 ανθρώπους, εκ των οποίων ο νεότερος ήταν 15 μηνών, και το ερώτημα είναι πού θα τους αποβιβάσει ώστε να κατανεμηθούν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που θα τους δεχθούν.

«Μέχρι να υλοποιηθούν νέοι κανόνες κατανομής προσφύγων με βάση το λεγόμενο σύστημα του Δουβλίνου, ζητώ από όλες τις χώρες να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να βρεθούν προσωρινές συμφωνίες, ώστε να προσδιοριστεί τι θα συμβαίνει με τους ανθρώπους αφού αποβιβαστούν από τα σωστικά πλοία», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στις αρχές της εβδομάδας, δικαστήριο του Βερολίνου δικαίωσε τον καπετάνιο σωστικού σκάφους, Κλάους Πέτερ Ράις, ο οποίος προσέφυγε εναντίον εφημερίδων ζητώντας να ανασκευάσουν δημοσιεύματα στα οποία ψευδώς ισχυρίζονταν ότι ήταν υπόδικος για διακίνηση ανθρώπων. Η δυσφήμιση των εθελοντών είναι μία από τις αγαπημένες τακτικές της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής Δεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή