«Νεκρό» το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στο Χονγκ Κονγκ

«Νεκρό» το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στο Χονγκ Κονγκ

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. «Νεκρό» χαρακτήρισε χθες η κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, το επίμαχο νομοσχέδιο έκδοσης υπόπτων στην Κίνα, το οποίο πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, επισημαίνοντας ότι η νομοπαρασκευαστική διαδικασία της κυβέρνησης αποδείχθηκε «πλήρως αποτυχημένη». Παρά την παραδοχή αυτή, όμως, οι επικριτές της Λαμ την κατηγορούν ότι «παίζει με τις λέξεις».

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων ποινικών αδικημάτων στην ηπειρωτική Κίνα, προκάλεσε γιγάντιες και ενίοτε βίαιες διαδηλώσεις στην πρώην βρετανική αποικία. Στα μέσα Ιουνίου, η Λαμ ανέστειλε την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Οι διαδηλωτές, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν και ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του. «Υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για την ειλικρίνεια της κυβέρνησης και ανησυχίες ότι η διαδικασία προώθησης του νόμου θα αρχίσει εκ νέου στο νομοθετικό συμβούλιο. Θέλω λοιπόν να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι νεκρό», είπε η Λαμ μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους.

Τις αμφιβολίες των επικριτών της Κάρι Λαμ εξέφρασε χθες ο βουλευτής Φερνάντο Τσέουνγκ. «Συνεχίζει να μην καταλαβαίνει. Αν δεν συγκαλέσει ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας, η κυβέρνησή της θα είναι το πραγματικό θύμα της κρίσης – και όχι μόνο το νομοσχέδιό της. Η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί εάν δεν πέσουν μερικά κεφάλια», είπε ο Τσέουνγκ. Την ίδια ώρα, η Λαμ αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι θα χορηγήσει γενική αμνηστία στους διαδηλωτές. «Κάθε αίτημα χορήγησης γενικής αμνηστίας, αναστολής των αστυνομικών ερευνών και των διώξεων εναντίον όσων διέπραξαν αδικήματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σας ζητώ να μας δώσετε μια ευκαιρία, τον χρόνο και τη δυνατότητα να βγάλουμε το Χονγκ Κονγκ από το σημερινό αδιέξοδο», δήλωσε η Κάρι Λαμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή