Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιχείρηση «γοητείας» στο Ευρωκοινοβούλιο

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε επιχείρηση «γοητείας» στο Ευρωκοινοβούλιο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προώθηση του κράτους δικαίου, της ανταγωνιστικότητας, της ψηφιοποίησης και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αποτελούν προτεραιότητα για την υποψήφια πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τις πρώτες της δημόσιες πολιτικές δηλώσεις από την επιλογή της ως υποψήφιας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται σε αρχές. Το θεμέλιο είναι το κράτος δικαίου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησής της με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες. «Η ΕΕ είναι ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε , ενώ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης της ουδετερότητας του άνθρακα στην Ενωση από το 2050.

Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι ελπίζει πως η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διατηρήσουν ανοικτό έναν δρόμο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Συνεχίζω να ελπίζω ότι θα παραμείνετε», είπε. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταλήξει στη δική του θέση για το Brexit», πρόσθεσε αναφερόμενη σε αυτό που οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιγράφουν ως έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους του Λονδίνου για το είδος της μελλοντικής σχέσης που θέλει να διαμορφώσει με την Ενωση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε σήμερα μία ημέρα μαραθώνιων συναντήσεων για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να την ψηφίσουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να εκλεγεί, πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, δηλαδή 374 ψήφους (και όχι πλέον 376, αφού απουσιάζουν οι τρεις Καταλανοί ευρωβουλευτές).

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τις ψήφους των τριών μεγάλων ομάδων του κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (182 ευρωβουλευτές), των Σοσιαλιστών (154) και των Φιλελεύθερων (108), κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο στο στάδιο αυτό, αφού αρκετοί ευρωβουλευτές είναι οργισμένοι από τις επιλογές του Συμβουλίου, που αγνόησαν το σύστημα των Spitzenkandidaten.

Το πρωί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησε τις συνομιλίες, κεκλεισμένων των θυρών, με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι θεωρούν την υποψηφιότητά της «παράνομη» και την ίδια «ακατάλληλη» για το πόστο.

Στην συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις της ομάδας των Φιλελευθέρων στους οποίους εντάχθηκαν οι μακρονικοί ευρωβουλευτές. Στην συνέχεια, επρόκειτο να συναντηθεί με τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων. Οι δύο συναντήσεις αυτές δεν ήταν κεκλεισμένων των θυρών και επρόκειτο να μεταδοθούν διαδικτυακά.

Η φον ντερ Λάιεν επρόκειτο να συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, καθώς και με όλους τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποψηφιότητά της έχει ορισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προτιμήσει να την αναβάλει για τον Σεπτέμβριο, αν θεωρήσει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταπείσει τους επιφυλακτικούς ευρωβουλευτές.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή