Κυβερνητικό αδιέξοδο και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ισπανία

Κυβερνητικό αδιέξοδο και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ισπανία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση μήνα μετά τις τριπλές (βουλευτικές, ευρωπαϊκές, περιφερειακές) εκλογές της 26ης Μαΐου στην Ισπανία, το αδιέξοδο ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης παρατείνεται και η χώρα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να οδηγηθεί στην τέταρτη γενική αναμέτρηση μέσα σε πέντε χρόνια.

Οι πιθανότητες για νέα προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο ενισχύθηκαν μετά την άγονη κατάληξη της πέμπτης κατά σειράν συνάντησης που είχαν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος PSOE, και ο αριστερός ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας. Οι Podemos είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση του Σάντσεθ, αναλαμβάνοντας υπουργεία. Ωστόσο, ο σοσιαλιστής ηγέτης τους προτείνει να στηρίξουν την κυβέρνησή του χωρίς να πάρουν χαρτοφυλάκια, αρκούμενος να τους προσφέρει την προεδρία της Βουλής και διοικήσεις δημοσίων οργανισμών.

Η εκπρόσωπος του PSOE, Αντριάνα Λάστρα, κατηγόρησε τους Podemos για το αδιέξοδο, υποστηρίζοντας ότι «νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες στο υπουργικό συμβούλιο». Από την πλευρά του, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κάνει λόγο για υπαναχώρηση του Σάντσεθ έναντι των προεκλογικών του δεσμεύσεων και εκτιμά ότι ο σοσιαλιστής ηγέτης επιθυμεί να εκβιάσει πρόωρες εκλογές, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι σε αυτή την περίπτωση το κόμμα του θα κερδίσει τουλάχιστον 20 περισσότερες έδρες από όσες διαθέτει σήμερα.

Η κατάσταση ενδέχεται να ξεκαθαρίσει στις 23 Ιουλίου, όταν το ισπανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πέδρο Σάντσεθ. Η Αντριάνα Λάστρα προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης, ο Σάντσεθ δεν θα εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα που του δίνει το σύνταγμα για δεύτερη απόπειρα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έπειτα από δύο μήνες, δηλαδή τον Σεπτέμβριο. Αντ’ αυτού, θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του (δημόσιου) Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, το 26,4% των Ισπανών επιθυμεί κυβέρνηση PSOE – Podemos έναντι 20,2% που προτιμούν κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών και 16,1% που θα έβλεπαν θετικά συγκυβέρνηση με το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Κιμ Τόρα, βρίσκεται προ των πυλών του ανωτάτου δικαστηρίου της αυτόνομης περιοχής, καθώς κατηγορείται για το αδίκημα της ανυπακοής. Η εισαγγελία ζήτησε την παύση του για ένα χρόνο και οκτώ μήνες, επειδή στην τελευταία προεκλογική περίοδο αρνήθηκε να αφαιρέσει από το τοπικό Κοινοβούλιο και από άλλα δημόσια κτίρια τον κίτρινο φιόγκο, που συμβολίζει το κίνημα για την απελευθέρωση των φυλακισμένων Καταλανών πολιτικών και ακτιβιστών. Ο Κιμ Τόρα, που εκλέχθηκε πρόεδρος της Καταλωνίας διαδεχόμενος τον αυτοεξόριστο στις Βρυξέλλες Κάρλες Πουτζδεμόν, αρνήθηκε να κατεβάσει τους κίτρινους φιόγκους επικαλούμενος την ελευθερία της έκφρασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή