Γαλλία: Κρασιά ο Ντε Ρουζί, πονοκέφαλο ο Μακρόν

Γαλλία: Κρασιά ο Ντε Ρουζί, πονοκέφαλο ο Μακρόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Δεν μου αρέσει, δεν το τρώω, έχω δυσανεξία στα οστρακοειδή. Σιχαίνομαι το χαβιάρι και η σαμπάνια μου προκαλεί πονοκέφαλο», ήταν η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Φρανσουά ντε Ρουζί, ο οποίος κατηγορείται ότι επιβάρυνε τους φορολογουμένους της χώρας με τα ακριβά γαστρονομικά γούστα του και την αδυναμία του στους αστακούς.

Το σκάνδαλο απειλεί να τινάξει στον αέρα τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ο υπουργός αρνείται να παραιτηθεί και εμφανίζεται οργισμένος με τις αποκαλύψεις. Η ιστοσελίδα Mediapart αποκάλυψε πως ο Ντε Ρουζί και η σύζυγός του, δημοσιογράφος σε κουτσομπολίστικο περιοδικό, διοργάνωσαν σειρά ακριβών δείπνων, κυρίως για φίλους τους, στην επίσημη παριζιάνικη κατοικία του ζεύγους, όσο ήταν πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης – από τον Ιούνιο του 2017 ώς τον Οκτώβριο του 2018.

Στο τραπέζι σερβίρονταν αστακοί, σαμπάνιες και ακριβά κρασιά grandcrus από τις κάβες του Κοινοβουλίου, αξίας 500 ευρώ το μπουκάλι, για παρέες από δέκα έως τριάντα προσκεκλημένων, που ανήκαν κυρίως στον κύκλο των γνωστών και φίλων της συζύγου του, Σεβερίν ντε Ρουζί, δημοσιογράφου στο περιοδικό Gala, όπως καταγγέλλει ο Mediapart.

Η υπόθεση έχει ενισχύσει την εικόνα μιας κυβέρνησης εκτός γαλλικής πραγματικότητος, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία ο Μακρόν προσπαθεί να αφήσει πίσω του την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» και να αποτινάξει τον τίτλο του προέδρου των πλουσίων, που του έχει αποδοθεί.

Φανερά οργισμένος ο Γάλλος υπουργός και ξεροκαταπίνοντας για να μην εκραγεί, δήλωσε στο BFM TV ότι απολαμβάνει ακόμη τη στήριξη του Μακρόν και πως αυτού του είδους τα δείπνα είναι κοινή πρακτική για τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης. Ο δεύτερος τη τάξει στη γαλλική κυβέρνηση είπε ότι δεν είναι ειδικός στα κρασιά και δεν έχει πληρώσει ποτέ πάνω από 30 ευρώ το μπουκάλι για κρασί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή