Ιταλία: Πρώτα οι σκύλοι, μετά οι μετανάστες για Σαλβίνι

Ιταλία: Πρώτα οι σκύλοι, μετά οι μετανάστες για Σαλβίνι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Πρώτα οι Ιταλοί. Μετά οι σκύλοι». Ετσι συνοψίζει η εφημερίδα La Repubblica την έκκληση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι προς τους Ιταλούς να υιοθετήσουν τους 117 σκύλους που έμειναν «ορφανοί» μετά το κλείσιμο του κέντρου υποδοχής μεταναστών στο Μίνεο της Σικελίας. Ο Σαλβίνι δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον για το τι θα απογίνουν οι άνθρωποι τους οποίους απομάκρυνε από το κέντρο.

«Φίλοι μου, σας χρειαζόμαστε!» έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter. «Οι τελευταίοι φιλοξενούμενοι στο Μίνεο είναι 117 σκυλιά. Οπως υποσχεθήκαμε, κλείσαμε το κέντρο, εξοικονομώντας ένα σωρό χρήματα. Εως τις 31 Αυγούστου, αυτοί οι φίλοι πρέπει να βρουν ένα νέο σπίτι». Η ευαισθησία του υπουργού, ο οποίος βιντεοσκόπησε την έκκληση συνοδεία τριών αστυνομικών σκύλων, δεν επεκτάθηκε στους άλλους πρώην κατοίκους του Μίνεο.

«Ο υπουργός εγκατέλειψε δεκάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση. Αφησε μόνους τούς πιο αδύναμους. Βγήκαμε με τα αυτοκίνητα και τους ψάχναμε στους δρόμους», δήλωσε στην εφημερίδα ο ψυχίατρος του κέντρου Τζουζέπε Κανέλα. «Δύο από τους ψυχιατρικούς ασθενείς μας δεν τους βρήκαμε ακόμη. Είναι ντροπή του υπουργού».

Η τελευταία φουρνιά «ενοίκων» του Μίνεο, που αφέθηκε να περιφέρεται χωρίς στέγη στη γύρω περιοχή, φιλοξενείται τώρα σε εγκαταστάσεις της τοπικής εκκλησίας. Από τον Φεβρουάριο, κάθε εβδομάδα, οι αιτούντες άσυλο από το Μίνεο μεταφέρονταν σε άλλες εγκαταστάσεις ανά την Ιταλία. «Παραδόξως, οι περισσότεροι κατέληξαν στο κέντρο του νησιού Κάπο Ριτσούτο, όπου εδώ και χρόνια κάνει δουλειές η καλαβρέζικη μαφία», σημείωσε η La Repubblica.

Ο Σαλβίνι επέλεξε να δείξει το «ευαίσθητο» πρόσωπό του την ώρα που η ιταλική αντιπολίτευση του ζητεί να καταθέσει σχετικά με τα χρήματα που φέρεται να συμφώνησε να λάβει από τη Ρωσία για την προεκλογική εκστρατεία του. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε, ενώ πρόσφατα ο Σαλβίνι μετέβη στην Ουάσιγκτον, υιοθετώντας πολιτική πλήρως ευθυγραμμισμένη με αυτή του Ντόναλντ Τραμπ. Το θέμα του ρωσικού χρήματος είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο στο περιοδικό L’Espresso, ενώ τώρα ο ιστότοπος Buzzfeed υποστηρίζει ότι διαθέτει και ηχογραφήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή