Να μη ναυαγήσει η συμφωνία Δύσης – Ιράν

Να μη ναυαγήσει η συμφωνία Δύσης – Ιράν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενα μικρό παράθυρο για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας της Δύσης με το Ιράν εξακολουθεί να βλέπει η Βρετανία, καθώς Βρυξέλλες και Τεχεράνη μοιάζουν διατεθειμένες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε η συνθήκη να μη ναυαγήσει. Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε χθες και το Παρίσι, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ο οποίος κάλεσε την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη στην προσπάθεια διατήρησης της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, ενώ προσέθεσε ότι η Τεχεράνη οφείλει να άρει την απόφασή της να εγκαταλείψει τμήματα της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι στο ζήτημα», είπε στους δημοσιογράφους ο Λεντριάν, ο οποίος θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση του Ιράν να παραιτηθεί εν μέρει από τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο της συνθήκης (JCPOA), από την οποία αποχώρησαν πέρυσι οι ΗΠΑ, είναι «μια κακή απάντηση σε μια κακή απόφαση», είπε ο ίδιος.

Το Ιράν έχει «βαθιά αποσταθεροποιητική» στάση στη Μέση Ανατολή, όμως υπάρχει «μικρό περιθώριο» να διασωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, εκτίμησε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία «να περιοριστούν οι εντάσεις» με την ισλαμική δημοκρατία, πριν συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Η Τεχεράνη υπογράμμισε ότι παραμένει πιστή στη συμφωνία όσο τηρούν την ίδια γραμμή και τα άλλα μέρη. Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι στο Ιράν συνελήφθη η Γαλλοϊρανή επιστήμονας Φαρίμπα Αντελχάμ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έφθασε την Κυριακή στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει σε σύνοδο του ΟΗΕ εντός της εβδομάδας. Ο Ζαρίφ πρόκειται να λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών αύριο, ενώ επισήμως δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντησή του με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, στην Τεχεράνη κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι ο επικεφαλής της διπλωματίας της ισλαμικής δημοκρατίας σκοπεύει να κάνει προεργασία ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή