ΚΟΣΜΟΣ

Brexit και μετά εκλογές το σχέδιο Τζόνσον

Brexit και μετά εκλογές το σχέδιο Τζόνσον

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πρόωρες εκλογές μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Τάιμς» του Λονδίνου. Ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της Βρετανίας προετοιμάζεται για ταχεία προσφυγή στις κάλπες, αφού εξουδετερώσει την απειλή του κόμματος «Brexit», αφαιρώντας του τον λόγο ύπαρξης.

Το βράδυ της Τρίτης, περίπου 100 χορηγοί του Συντηρητικού Κόμματος κατέβαλαν 1.000 στερλίνες έκαστος για να παραστούν σε δείπνο που παρέθεσε ο Τζόνσον και ο αντίπαλός του, Τζέρεμι Χαντ, και να έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν απευθείας μαζί τους. Ο στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν «να γεμίσει το θησαυροφυλάκιο του κόμματος ενόψει εκλογών». Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, οι Συντηρητικοί αντιμετωπίζουν «σημαντικά οικονομικά προβλήματα» στη λήξη της θητείας της Τερέζα Μέι, καθώς οι χορηγοί του κόμματος το εγκατέλειψαν λόγω ανησυχιών για το Brexit. Την ίδια στιγμή, οι χορηγοί σπεύδουν στον Τζόνσον προσωπικά, βοηθώντας τον να σπάσει το ρεκόρ του πολιτικού με τις υψηλότερες δωρεές, εγγράφοντας πέρυσι δωρεές 702.000 στερλινών.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει χαρακτηρίσει το ενδεχόμενο εκλογών πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας, στις 31 Οκτωβρίου, «απόλυτη τρέλα». Παράλληλα, όμως, θέτει τον κομματικό μηχανισμό σε εκλογική επιφυλακή για την περίοδο μετά την έξοδο.

Ο Τζόνσον οδηγείται στην απόφαση αυτή επειδή οι Συντηρητικοί και οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοί τους διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις τεσσάρων εδρών, η οποία αναμένεται να πέσει στις τρεις τον επόμενο μήνα, δυσχεραίνοντας το νομοθετικό έργο. Κυρίως, όμως, θέλει να σπεύσει να επωφεληθεί από τις εσωτερικές έριδες στις οποίες έχει απορροφηθεί το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.