HΠΑ: «Μπλόκο» έως τον Μάρτιο στην Τουρκία για τα F-35 – Για «άδικη απόφαση» κάνει λόγο η Αγκυρα

HΠΑ: «Μπλόκο» έως τον Μάρτιο στην Τουρκία για τα F-35 – Για «άδικη απόφαση» κάνει λόγο η Αγκυρα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλιμάκωση μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μηνών αποτελεί η χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν έως τα τέλη Μαρτίου του 2020 τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, λόγω της αγοράς, από την πλευρά της Αγκυρας των ρωσικών S-400.

H αναπληρώτρια υφυπουργός  Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών, Eλεν Λορντ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει ο «αποκλεισμός» της Αγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίες.

«Προχωράμε σε έναν πολύ συντεταγμένο τερματισμό» της τουρκικής συμμετοχής στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί «τον Μάρτιο του 2020», είπε η Λορντ.

Σχολιάζοντας την αμερικανική κίνηση, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «άδικη απόφαση», προσθέτοντας ότι ««αυτό το μονομερές μέτρο αντίκειται προς το πνεύμα της συμμαχίας και δεν βασίζεται σε θεμιτούς λόγους».

Κάλεσε μάλιστα την Ουάσιγκτον να ανακαλέσει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε λανθασμένη, ενώ έκρινε ότι θα πλήξει τους στρατηγικούς δεσμούς των δύο κρατών, συμμάχων στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πάντως, η πλευρά του Πενταγώνου, τηρώντας τη γραμμή Τραμπ απέφυγε να «κόψει» εντελώς τους συμμαχικούς δεσμούς με την Αγκυρα, μιας και όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για τη χάραξη πολιτικής, Ντέιβιντ Τράκτενμπεργκ, πρόκειται για μια «πολύ συγκεκριμένη αντίδραση σε μια συγκεκριμένη ενέργεια», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική σχέση της με την Τουρκία.

Παράλληλα, παραμένει άγνωστο το αν και πότε θα επιβληθούν κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ προς την Τουρκία.

με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή