Δεκάδες νεκροί σε εμπρηστική επίθεση στο Κιότο

Δεκάδες νεκροί σε εμπρηστική επίθεση στο Κιότο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός εμπρηστικής επίθεσης εναντίον στούντιο ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων (anime) στο Κιότο της Ιαπωνίας. Πρόκειται για πιο πολύνεκρη ομαδική δολοφονία στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τα τελευταία χρόνια.

Ο δράστης του χθεσινού εμπρησμού, που τραυματίστηκε και κρατείται από την αστυνομία, εισήλθε στο πρώτο στούντιο της Kyoto Animation, στην περιοχή Φουτζίμι του Κιότο, περίπου στις 10.30 π.μ. (τοπική ώρα). Περιέλουσε με υλικό που πιστεύεται ότι ήταν πετρέλαιο πολλά σημεία του κτιρίου και στη συνέχεια έβαλε φωτιά.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε χαρακτήρισε την επίθεση «πολύ φρικτή για να περιγραφεί με λέξεις» και εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Τη στιγμή της επίθεσης, στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου βρίσκεται το κεντρικό στούντιο της Kyoto Animation, βρίσκονταν περίπου 70 άτομα.

Αμέσως έφτασαν στην περιοχή του περιστατικού 30 πυροσβεστικές αντλίες και ασθενοφόρα, και οι τραυματίες διακομίστηκαν σε διάφορα νοσοκομεία του Κιότο.

Πολύ λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τον φερόμενο ως δράστη. Πρόκειται για άνδρα 41 έτους, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο προτού συλληφθεί. Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στα κίνητρά του. Σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ, ο δράστης άρχισε να φωνάζει «να πεθάνετε όλοι» καθώς άναβε το πετρέλαιο.

Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης που έγιναν στην πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης έκαναν λόγο για μεγάλη έκρηξη στο ισόγειο του κτιρίου. Αργότερα στα τηλεφωνήματα ακούγονται φωνές να παρακαλούν «Βοηθήστε μας. Η φωτιά ανεβαίνει».

Εικόνες που καταγράφηκαν από ελικόπτερο του ειδησεογραφικού δικτύου NHK δείχνουν πυκνό καπνό να αναδύεται από τον τελευταίο όροφο του κτιρίου, ενώ πυροσβέστες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες να καταστείλουν την πυρκαγιά για πολλές ώρες. Οι πυροσβέστες, μάλιστα, εξέφραζαν, ώς αργά χθες, φόβους ότι παρέμεναν άτομα μέσα στο κτίριο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία η συνολική έκταση του τριώροφου κτιρίου είναι περί τα 700 τ.μ., και έχουν υποστεί ζημίες και οι τρεις όροφοι.

Η Kyoto Animation, γνωστή ως ΚyoAni, ιδρύθηκε το 1981 και παρήγαγε πολλές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές και κινούμενα σχέδια, ενώ έχει και εκδοτική δραστηριότητα. Είναι πολύ γνωστή στους λάτρεις των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων για τις υψηλής ποιότητας παραγωγές της. Επίσης, η εταιρεία έχει πολύ καλή φήμη για τις εργασιακές της συνθήκες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε έναν εργασιακό τομέα που είναι διαβόητος για τις πολλές ώρες δουλειάς, αλλά και τους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς στα χαμηλά κλιμάκια σχεδιαστών.

Η μεγάλη δημοφιλία αυτών των παραγωγών παγκοσμίως ενίσχυσε τη ζήτηση, από πλατφόρμες όπως το Netflix, ασκώντας ακόμα περισσότερες πιέσεις στα στούντιο, ειδικά σε μία χρονική στιγμή που η Ιαπωνία βιώνει μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Τα περισσότερα στούντιο έχουν κλείσει παραγωγές για τα επόμενα δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή