ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Ορμούζ. Συγκεκριμένα, μέλη της ναυτικής δύναμης του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, τον ιστότοπο των Φρουρών, η οποία μεταδόθηκε και από την ιρανική τηλεόραση.

Λίγο νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι το Λονδίνο αναζητεί επειγόντως επιπλέον πληροφορίες για ένα τάνκερ υπό βρετανική σημαία, το οποίο έκανε στροφή και κατευθύνθηκε σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το βρετανικό δεξαμενόπλοιο, Northern Marine Management, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το 23μελες πλήρωμά του, αναφέροντας ότι το τάνκερ κατευθύνεται βόρεια, με κατεύθυνση προς το Ιράν, αφού προσεγγίστηκε «από αγνώστου ταυτότητας μικρά σκάφη και ένα ελικόπτερο, στο Στενό του Ορμούζ».

Επιπλέον, σύμφωνα με μία ιστοσελίδα παρακολούθησης της ναυτικής κίνησης και των θέσεων των πλοίων, ένα ακόμη τάνκερ με βρετανικές διασυνδέσεις άλλαξε απότομα την πορεία του και κατευθύνεται προς το Ιράν. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας είναι ενήμερο για τις αναφορές σχετικά με το δεύτερο πλοίο, αναφέροντας ότι πρόκειται για το MV Mesdar, το οποιό πλέει υπό βρετανική σημαία. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim διαψεύδει τις σχετικές πληροφορίες για κατάσχεση και δεύτερου πλοίου, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη στο Λονδίνο

Την ίδια ώρα, κατεπείγουσα κυβερνητική σύσκεψη είναι σε εξέλιξη στο Λονδίνο, προκειμένου να εξεταστεί τι συνέβη με το βρετανικό δεξαμενόπλοιο. Στην πρώτη ανακοίνωση εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, το Λονδίνο καταδίκασε την απαράδεκτη σύλληψη δύο πλοίων – ενός υπό βρετανική σημαία και ενός άλλου υπό λιβεριανή σημαία – από τις ιρανικές δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ, καλώντας για τη διατήρηση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος από τη σύλληψη δύο πλοίων από τις ιρανικές αρχές στο Στενό του Χορμούζ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. «Θα συμμετάσχω σε λίγο σε μια σύσκεψη εθνικής ασφάλειας (COBR) για την επανεξέταση όσων γνωρίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ταχέως την απελευθέρωση των δύο πλοίων – ενός υπό βρετανική σημαία και ενός υπό λιβεριανή σημαία», τόνισε ο Χαντ.

«Αυτές οι συλλήψεις είναι απαράδεκτες. Είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και πως όλα τα πλοία μπορούν να πλέουν με ασφάλεια και ελεύθερα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

«Ενήμερη» η Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση των αναφορών σχετικά με το περαστατικό και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί στις δράσεις του Ιράν, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε γνώση των αναφορών ότι ιρανικές δυνάμεις συνέλαβαν ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο», τόνισε ο εκπρόσωπος Γκάρετ Μαρκίς. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας ενάντια στην κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει για το θέμα με το Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολίτειες έχουν «ενημερωθεί» για τις εξελίξεις στον Κόλπο.