ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγματα διαλόγου παρά το drone

Ανοίγματα διαλόγου παρά το drone

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Αβάσιμο ισχυρισμό» που στόχευε στην όξυνση των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο χαρακτήρισε το Ιράν την αμερικανική ανακοίνωση περί κατάρριψης ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Χθες οι ΗΠΑ επανέλαβαν τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πλησιάζουν αμερικανικά σκάφη θα καταρρίπτονται.

Την Πέμπτη, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι μικρό μη επανδρωμένο όχημα του Ιράν έφθασε «σε ακτίνα που θα μπορούσε να απειλήσει» σκάφος του αμερικανικού ναυτικού, και ως εκ τούτου καταρρίφθηκε. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την κατάρριψη κατά τη διάρκεια τελετής στο Λευκό Οίκο, κάνοντας λόγο για «την τελευταία σε μια μακρά σειρά προκλητικών και εχθρικών ενεργειών από το Ιράν». Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι υπάρχει βίντεο από την κατάρριψη, αν και αυτό δεν έχει δημοσιευθεί. «Αντίθετα με τους ψευδείς ισχυρισμούς που βασίζονται στις ψευδαισθήσεις του Τραμπ, όλα τα μη επανδρωμένα οχήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον Περσικό Κόλπο έχουν επιστρέψει με ασφάλεια στις βάσεις τους», δήλωσε ο στρατηγός Αμπολφάζλ Σεκαρτσί.

Ο αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Σεγέντ Αμπάς Αραγκτσί εκτίμησε ότι ίσως οι ΗΠΑ κατέρριψαν δικό τους σκάφος.

Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» θύμισαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο χώρες προσφέρουν διαφορετικές ερμηνείες συμβάντων στον Περσικό. Τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, είχε εισέλθει στον ιρανικό εναέριο χώρο. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι το σκάφος βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, ενώ το επεισόδιο παρ’ όλιγον να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ επέλεξε την εκτόνωση αποδίδοντας το περιστατικό σε κάποιον μεμονωμένο διοικητή ο οποίος «έκανε κάτι ηλίθιο».

Την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν από την αμερικανική ανακοίνωση περί κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι δέσμευσε στα Στενά του Ορμούζ δεξαμενόπλοιο που επιδιδόταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων. Δεν ήταν σαφές σε ποιον ανήκε το δεξαμενόπλοιο, πάντως οι ΗΠΑ εξέδωσαν οργισμένη ανακοίνωση με την οποία ζητούσαν από το Ιράν να αποδεσμεύσει το σκάφος και να αφήσει ελεύθερο το 12μελές πλήρωμα.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ βρισκόταν στα Ηνωμένα Εθνη, στη Νέα Υόρκη. Ο Ζαρίφ κράτησε ζωντανή την προοπτική της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν, προτείνοντας κάποιες παραχωρήσεις, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που επιβάλλει με κλιμακούμενη σκληρότητα ο Ντόναλντ Τραμπ στην Τεχεράνη. Δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» αναφέρει ότι το αίτημα για συνομιλίες προέρχεται από μέρη που κανείς δεν θα το περίμενε. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σκληροπυρηνικός, γνωστός για τον φλογερό αντιαμερικανισμό του, σε μακροσκελή συνέντευξη με την αμερικανική εφημερίδα πρότεινε να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επιχειρηματίας, ξέρει από διαπραγματεύσεις, μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε τα συμφέροντά μας μακροπρόθεσμα, όχι κοντόφθαλμα», είπε ο Αχμαντινετζάντ.