Με αντίποινα απειλεί η Αγκυρα

Με αντίποινα απειλεί η Αγκυρα

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Απειλές για αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ, σε περίπτωση επιβολής «απαράδεκτων», όπως τις αποκάλεσε, κυρώσεων, εκτόξευσε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως κατά την άποψή του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα προτιμούσε να αποφύγει τέτοιου είδους μέτρα. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται πως Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη συμπαραγωγή εξαρτημάτων των αμυντικών συστημάτων S-400.

Η Τουρκία ξεκίνησε την παραλαβή των S-400 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα οι Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν τις διαδικασίες απομάκρυνσής της από το πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-35 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. «Αν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια ανταγωνιστική στάση απέναντί μας, θα λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα, όπως τους έχουμε πει. Αυτό δεν είναι απειλή ή μπλόφα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο δίκτυο TGRT Haber.

«Δεν είμαστε μια χώρα που θα υποκύψει σε εκείνους που δείχνουν εχθρότητα προς αυτήν», είπε, επαναλαμβάνοντας μια απειλή για λήψη ανταποδοτικών μέτρων, στην οποία αναφέρθηκε η Τουρκία τον περασμένο μήνα. Ο Τσαβούσογλου προσέθεσε πως δεν αναμένει η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει τέτοια δράση. «Ο Τραμπ δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και λέει συχνά πως η κυβέρνησή του και η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι επίσης υπεύθυνες για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει τα συστήματα Πάτριοτ. Αυτό είναι αλήθεια», είπε ο Τσαβούσογλου και επανέλαβε ότι, αν η χώρα του μείνει εκτός του προγράμματος των F-35, θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη διαδικασία απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών F-35, του πιο προωθημένου αεροσκάφους στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ και άλλες συμμαχικές χώρες.

Συνεργασία με Ρωσία

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο τον Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, ότι η Ρωσία και η Τουρκία διεξάγουν διαπραγματεύσεις σχετικά με το ενδεχόμενο κατασκευής από κοινού ορισμένων εξαρτημάτων του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία. Το TASS ανέφερε ότι ο Τσεμέζοφ έκανε τις δηλώσεις αυτές στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. O επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec υπενθύμισε ότι η Ρωσία επιτάχυνε την παράδοση των S-400 στην Τουρκία, μια πρακτική «εξαιρετικά σπάνια στην αγορά οπλικών συστημάτων. Η ρωσική βιομηχανία όμως επιβεβαίωσε τις δυνατότητές της και ακολουθούμε κατά πόδας το χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε, ενώ εξήρε την Τουρκία ως βασικό εταίρο της Μόσχας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή