Αεροπορικές επιδρομές κατά αμάχων στη Συρία

Αεροπορικές επιδρομές κατά αμάχων στη Συρία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν μια πολυσύχναστη αγορά στο ανταρτοκρατούμενο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας το πρωί της Δευτέρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 43 άτομα και μετατρέποντας αρκετά κτίρια σε σκόνη, σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Λίγο αργότερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ομάδες ανταρτών αντεπιτέθηκαν σε χωριό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, σκοτώνοντας άλλους επτά. Ο υψηλός αριθμός των θυμάτων από τη σύγκρουση προκάλεσε μια απότομη αύξηση της κλιμάκωσης μεταξύ των δύο πλευρών, την ώρα που τα κυβερνητικά στρατεύματα, με τη στήριξη της ρωσικής αεροπορίας, προσπαθούν να κερδίσουν εδάφη κοντά στα τουρκικά σύνορα, τα οποία κυριαρχούνται από μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες τζιχαντιστών.

Μεταξύ των θυμάτων των καταστροφικών επιδρομών συγκαταλέγεται και ο Ανάς αλ Ντιάμπ, ένας 22χρονος δημοσιογράφος ο οποίος είχε συνεργαστεί με το γαλλικό πρακτορείο AFP για τη φωτογραφική κάλυψη του πολέμου. Ο Αλ Ντιάμπ ήταν επίσης εθελοντής της οργάνωσης Λευκά Κράνη, συμμετέχοντας σε δεκάδες επιχειρήσεις διάσωσης σε ζώνες ανταρτών. Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός διέψευσε ότι συμμετείχε σε αεροπορικές επιδρομές στην αγορά του Ιντλίμπ, με ανακοίνωση που δημοσίευσε το πρωί της Δευτέρας.

Λίγες ώρες μετά το πέρας των επεισοδίων, ειδικός απεσταλμένος του Βατικανού εξέφρασε την ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία, σε προσωπική συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Ο καρδινάλιος Πίτερ Κόντουο Απία Τουρκσόν παρέδωσε στον Σύρο πρόεδρο μια επίσημη επιστολή, στην οποία ο Ποντίφικας εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή του Ιντλίμπ και καλεί τον Ασαντ να δώσει τέλος στην πολυετή σύγκρουση, η οποία «έχει οδηγήσει στην απώλεια πολυάριθμων αθώων ψυχών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή