ΚΟΣΜΟΣ

Δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία συζητούν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι

Δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία συζητούν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι

Tούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ξεκίνησαν σήμερα συζητήσεις για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, η οποία θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έκανε γνωστό ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των δύο χωρών «ξεκίνησαν σήμερα στην Άγκυρα να εργάζονται από κοινού για τη ζώνη ασφαλείας που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία». 

«Προβλέπεται ότι οι συναντήσεις μεταξύ των Τούρκων και Αμερικανών αξιωματούχων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή, που δεν δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η δημιουργία αυτής της ζώνης είχε προταθεί τον περασμένο Ιανουάριο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η Άγκυρα απειλούσε ότι θα εξαπέλυε επίθεσης στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, τους οποίους στηρίζει η Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο Τραμπ πρότεινε να δημιουργηθεί στη βόρεια Συρία μια ζώνη βάθους πολλών χιλιομέτρων που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη τα οποία ελέγχει η κουρδική οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Ο τουρκικός στρατός έχει εξαπολύσει δύο επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια στη βόρεια Συρία εναντίον θέσεων των YPG.

Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τις YPG, λόγω των στενών δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Όμως οι Κούρδοι της Συρίας στηρίζονται από πολλές δυτικές χώρες, όπως από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ