ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δολοφονήθηκε επιφανής ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Ρωσία: Δολοφονήθηκε επιφανής ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

Νεκρή κοντά στο σπίτι της στην Αγία Πετρούπολη βρέθηκε η επιφανής ακτιβίστρια της ρωσικής ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ελένα Γκριγκόριεβα, φέροντας πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, καθώς και σημάδια στραγγαλισμού. Συγκεκριμένα, το άψυχο σώμα της 41χρονης βρέθηκε αφημένο σε ένα θαμνώδες σημείο έξω από το σπίτι της την Κυριακή, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η Γκριγκόριεβα είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής της, και παρότι είχε ενημερώσει σχετικά την αστυνομία, η τελευταία αδιαφόρησε, σύμφωνα με τα λεγόμενα ατόμου από το περιβάλλον της. «Πρόσφατα είχε υπάρξει θύμα βίας και απειλών κατά της ζωής της», ανέφερε χαρακτηριστικά με κοινοποίηση του στο Facebook  ο ακτιβιστής Ντινάρ Ιντρίσοφ.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η δολοφονία της σχετίζεται με την ακτιβιστική της δράση, η οποία επεκτεινόταν και σε άλλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, με την αστυνομία να έχει ήδη συλλάβει ως ύποπτο έναν 40χρονο από το Μπασκορστάν, ο οποίος αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ακόμη, η αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με την εφημερίδα RBK, επιβεβαίωσε ότι η Γκριγκόριεβα είχε δεχθεί απειλές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι απειλές αυτές δεν έδειχναν να συνιστούν κίνδυνο για τη ζωή της, αποδίδοντάς τες σε διενέξεις που είχε η ίδια με άτομα από το περιβάλλον της.

Από την άλλη πλευρά, το ενδεχομένο η δολοφονία της να σχετίζεται με τη δράση παραμένει στο τραπέζι, με το όνομα της να «φιγουράρει» στη λίστα με πιθανά θύματα που κοινοποίησε η κίνηση μίσους «Πριόνι για τους ΛΟΑΤΚΙ» στην ιστοσελίδα της, ανακοινώνοντας ότι από την 1η Ιουλίου ξεκινάει «η νέα σεζόν», με ό, τι αυτό μπορεί να υπονοεί.

«Ήδη έχουμε ετοιμάσει επικίνδυνα και σκληρά δωράκια, τα οποία σύντομα θα δωρίσουμε..», έγραφε χαρακτηριστικά το ομοφοβικό κίνημα στην ιστοσελίδα του, περιλαμβάνοντας στον κατάλογο με τους πρωταρχικούς στόχους του, το τμήμα των ΛΟΑΤΚΙ στο Γιεκατερίνεμπουργκ, τον διευθυντή του προγράμματος «του ρωσικού δικτύου ΛΟΑΤΚΙ» Ίγκορ Κοτσέτκοφ και την Ελένα Γκριγκόριεβα.

Τα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων καταπατούνται τακτικά από το ρωσικό κράτος, το οποίο μάλιστα έχει θεσμοθετήσει τον ομοφοβικό του χαρακτήρα, εγκρίνοντας ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης της διασποράς αυτού που χαρακτηρίζει «γκέι προπαγάνδα» το 2013.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ