ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμές Γερμανίας κατά ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte

Αιχμές Γερμανίας κατά ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte

Ο πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη επέκρινε τις ΗΠΑ χθες Τρίτη για την πολιτική τους στο Μεσανατολικό, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιλέγει ποια τμήματα του διεθνούς δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται και ποια θα αψηφά.

«Πιστεύουμε στο κράτος του διεθνούς δικαίου. Δεν πιστεύουμε στο κράτος του ισχυρότερου. Για εμάς, το διεθνές δίκαιο δεν είναι μενού à la carte», υπογράμμισε ο Κριστόφ Χόισγκεν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Χόισγκεν υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ επιμένουν στην απόλυτη και απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου στη Βόρεια Κορέα για παράδειγμα, σιωπούν όμως όταν παραβιάζονται κατάφωρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ, όπως όταν ανεγείρονται οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η τοποθέτηση του γερμανού διπλωμάτη έγινε μία ημέρα αφού ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τα σπίτια δεκάδων Παλαιστίνιων σε προάστιο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει στο παρελθόν υποτίθεται νομικά δεσμευτικές αποφάσεις με τις οποίες απαιτούσε το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, η οποία είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου. Ακόμη, καταδίκασε τις κατασχέσεις γης, τις κατεδαφίσεις σπιτιών και τους εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων.

Η Ουάσινγκτον έχει έρθει ακόμη πιο κοντά στο Ισραήλ μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Η αποφασιστικά και απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση του Ρεπουμπλικάνου εξώθησε τους Παλαιστίνιους να απορρίπτουν πλέον τον ρόλο των ΗΠΑ ως μεσολαβητή για την ειρήνη.

Ο Τραμπ αναγνώρισε την προσάρτηση μεγάλου τμήματος του υψιπέδου του Γκολάν στο Ισραήλ, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε εκεί την αμερικανική πρεσβεία, ενώ περιέκοψε δραστικά την οικονομική βοήθεια που προσέφερε η χώρα του στους Παλαιστίνιους.

Πηγή: ΑΠΕ, DPA