Επικίνδυνα γυμνάσια – Προειδοποιητικές βολές από Σεούλ προς ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά

Επικίνδυνα γυμνάσια – Προειδοποιητικές βολές από Σεούλ προς ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Η πρώτη κοινή εναέρια περιπολία ρωσικών και κινεζικών δυνάμεων στους αιθέρες της Βορειοανατολικής Ασίας, χθες, αντιμετωπίστηκε με προειδοποιητικές βολές από αεροσκάφη της Νότιας Κορέας και με δηλώσεις ότι την επόμενη φορά η αντίδραση της Σεούλ θα είναι «πολύ εντονότερη».

Η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας – Κίνας γίνεται όλο και βαθύτερη, με τις δύο χώρες να πραγματοποιούν τακτικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. To βράδυ της Δευτέρας – ξημερώματα Τρίτης ήταν η πρώτη φορά που δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Τu-95, ένα ρωσικό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης Beriev A-50 και δύο κινεζικά βομβαρδιστικά H-6 κινήθηκαν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βόρεια Σινική Θάλασσα. Η Σεούλ υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη εισήλθαν στη νοτιοκορεατική «ζώνη αεράμυνας» (KADIZ), ζώνη που ανακηρύσσεται μονομερώς από κάθε χώρα και η τήρηση της οποίας δεν διέπεται από κάποια διεθνή συνθήκη. Οι ζώνες της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ν. Κορέας αλληλοεπικαλύπτονται σε κάποια σημεία. Επιπλέον, η Ν. Κορέα υποστήριξε ότι το ρωσικό A-50 εισήλθε και στον εναέριο χώρο της πετώντας πάνω από τις βραχονησίδες που η Κορέα ονομάζει Ντόνκντο και η Ιαπωνία Τακεσίμα. Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική ανακοίνωση, που αμφισβητήθηκε από τη Ρωσία, νοτιοκορεατικά αεροσκάφη εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έριξαν 360 προειδοποιητικές βολές προς την κατεύθυνση των ρωσικών αεροσκαφών. Η Ν. Κορέα εξέφρασε επισήμως τη διαμαρτυρία της στους πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στη Σεούλ, ενώ ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε-Ιν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Σεούλ θεωρεί το περιστατικό «πολύ σοβαρό». «Αν επαναληφθεί, θα αναλάβουμε ακόμη ισχυρότερη δράση», δήλωσε ο Τσουνγκ Εουι-γιονγκ.

«Η κοινή περιπολία έγινε με σκοπό την εμβάθυνση των ρωσοκινεζικών σχέσεων, στο πλαίσιο της συνολικής εταιρικής σχέσης μας, της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας και της τελειοποίησης της δυνατότητας κοινής δράσης και ενίσχυσης της παγκόσμιας στρατηγικής ασφάλειας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Αντιδρά και το Τόκιο

«Το παγκόσμιο σύστημα και η επιρροή των ΗΠΑ σε αυτό θα ανατραπεί ριζικά αν η Μόσχα και το Πεκίνο ευθυγραμμιστούν περισσότερο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου με αντικείμενο τη στρατηγική απειλή από τη Ρωσία. Οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έχουν συναντηθεί σχεδόν 30 φορές από το 2013, ενώ πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του ως τον «καλύτερο φίλο» του. Στην εξίσωση μπαίνει και η Ιαπωνία, η οποία χθες διαμαρτυρήθηκε τόσο απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα όσο και απέναντι στη Νότια Κορέα υποστηρίζοντας ότι τα νοτιοκορεατικά F-15 εισήλθαν στον ιαπωνικό εναέριο χώρο. «Η πτήση πάνω από τις διαφιλονικούμενες βραχονησίδες ενισχύει τις εντάσεις ανάμεσα στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, κάτι που συμφέρει τόσο τη Ρωσία όσο και την Κίνα, γιατί αποδυναμώνει το σύστημα συμμαχιών των ΗΠΑ», σημείωσε στους New York Times ο ερευνητής του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στο Τόκιο, Τζόναθαν Μίλερ. Σεούλ και Τόκιο έχουν εμπλακεί σε εμπορικό πόλεμο λόγω της δυσαρέσκειας της Ιαπωνίας με την επαναφορά αιτημάτων για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Ν. Κορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή