ΚΟΣΜΟΣ

Διευκρινίσεις Κομισιόν για δήλωση Τσαβούσογλου: «Καμία αλλαγή πολιτικής»

Διευκρινίσεις Κομισιόν για δήλωση Τσαβούσογλου: «Καμία αλλαγή πολιτικής»

«Ακούσαμε τα σχόλια από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, αλλά δεν βλέπουμε αλλαγή σε επίπεδο πολιτικής», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί αναστολής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Αγκυρας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συνεχίζουν να είναι δεσμευμένα σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης, αλλά η εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής για τους Πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, στην οποία αναφερόταν, παραμένει ένας από τους όρους για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες», αναφέρει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην τοποθέτησή του αναφερόταν στη συμφωνία μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών από το 2014, η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τη δήλωση της κ. Μπερτό, οι δύο πλευρές παραμένουν πλήρως δεσμευμένες στην συνεχιζόμενη εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε – Τουρκίας του 2016, που θέσπισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.